gofry z budyniem waniliowym : przepis

Gofry to jeden z tych deserów, które potrafią poprawić humor w każdą pogodę. Ich chrupiąca powierzchnia i miękka, puszysta środek sprawiają, że są idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek, a także na słodką kolację. Dzisiaj proponuję Wam przepis na gofry z budyniem waniliowym – połączenie, które z pewnością skradnie Wasze serca!

Składniki na gofry

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła

Składniki na budyń waniliowy

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie gofrów

  1. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.
  2. W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko i roztopione masło. Mieszaj do połączenia składników.
  3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry według instrukcji urządzenia, aż będą złociste i chrupiące.

Przygotowanie budyniu waniliowego

  1. W garnku podgrzej 400 ml mleka z cukrem i wyciśniętym ziarnami z laski wanilii (lub ekstraktem waniliowym), aż do zagotowania.
  2. W osobnej misce wymieszaj pozostałe 100 ml mleka z mąką ziemniaczaną i żółtkiem, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego mieszaninę z mąką i żółtkiem, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4. Po ugotowaniu budyń przelać do miski i przykryj folią spożywczą, aby uniknąć utworzenia skórki.

Podanie gofrów z budyniem waniliowym

Gofry z budyniem waniliowym podawaj na ciepło. Nałóż na każdy gofr solidną porcję budyniu, a na wierzch możesz dodać świeże owoce, bita śmietanę lub posypać cukrem pudrem. To idealny sposób na zachwycenie swoich bliskich smakowitym deserkowym propozycjami!

Wskazówki

  • Możesz dodać do ciasta na gofry odrobinę czekolady lub orzechów, aby nadać im inny wymiar smakowy.
  • Gofry doskonale nadają się do mrożenia – wystarczy je po wystudzeniu zapakować w folię i przechować w zamrażarce.
  • Eksperymentuj z różnymi aromatami budyniu, na przykład dodając do niego odrobinę kakao lub purée z owoców.

Te gofry z budyniem waniliowym z pewnością staną się hitem w Waszym domu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *