gofry na drugi dzień > jak zrobić?

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które kojarzą się z beztroskimi chwilami spędzonymi w gronie rodziny czy przyjaciół. Gofry to jedno z takich dań, które wywołuje uśmiech na twarzy i wspomnienia beztroskich dni. Dziś wspólnie przygotujemy gofry na drugi dzień – idealne na leniwe weekendowe śniadanie lub słodki deser. Zapraszam do odkrywania prostego przepisu!

Dlaczego gofry na drugi dzień?

Robiąc gofry, często zostaje nam ich sporo. Ale co zrobić z nadwyżką? Nic prostszego! Gofry świetnie smakują także na drugi dzień. Można je łatwo podgrzać, dodatków też mamy w bród – od owoców, przez bitą śmietanę, aż po ulubione dżemy. Każdego dnia mogą smakować zupełnie inaczej!

Przepis na gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  2. W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki mokre.
  3. Połącz składniki suche i mokre, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie przejmuj się jeśli ciasto będzie miało kilka grudek – gofry będą smaczniejsze!
  4. W międzyczasie rozgrzej gofrownicę, smarując jej wnętrze odrobiną oleju.
  5. Wylej odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piecz zgodnie z instrukcją producenta, aż gofry będą złociste i chrupiące.
  6. Podawaj na ciepło lub pozostaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na drugi dzień.

Jak podać gofry na drugi dzień?

Gofry idealnie dopasują się do różnych dodatków. Oto kilka moich ulubionych propozycji:

  • Świeże owoce: sezonowe truskawki, borówki czy pokrojone banany to świetny wybór.
  • Gorąca czekolada: polej gofry czekoladowym sosem, który z pewnością zachwyci każdego łasucha.
  • Bita śmietana: dodaj odrobinę słodkiej śmietany, aby podkręcić smak.
  • Jogurt grecki: zdrowa alternatywa, która doskonale komponuje się z owocami.
  • Syrop klonowy lub miód: dla tych, którzy szukają odrobiny słodyczy.

Podsumowanie

Gofry na drugi dzień to nie tylko smaczny sposób na wykorzystanie pozostałości, ale także doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Nie czekaj więc dłużej – zrób gofry już dziś i ciesz się nimi przez cały weekend. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *