Jak zrobić Aromatyczne kruche babeczki z jabłkami i budyniem pod bezą

Uroczo wyglądające babeczki z aromatycznym nadzieniem jabłek z cynamonem .

Składniki na kruche babeczki z jabłkami:

  • -1-2 jabłka
  • -cynamon
  • -1 szklanka mąki
  • -2 łyżki cukru
  • – 1 żółtko
  • -ok 5 łyżek cukru ( według uznania )
  • – 0,5 l mleka
  • Masa budyniowa :
  • Ciasto :
  • Nadzienie jabłkowe :
  • jeśli ciasto będzie sypki można dodać odrobinę śmietany
  • -80 g miękkiego masła
  • składniki na 7-8 babeczek :
  • Beza :
  • – 1 opakowanie budyniu waniliowego (64 g )
  • -cukier
  • -3-4 białka
  • – 3/4 szklanki cukru

kruche babeczki z jabłkami Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inna ciekawa receptura

1. Ze składników na ciasto uformować jednolitą kulę. Wypełnij foremki do samej góry i połącz się z ciastem do poziomu foremek. Przygotuj ciasto: Budyń rozpuścić w 350 mililitrach mleka i 350 mililitrach cukru w rondlu. Wlej budyń do bulgoczącego mleka i energicznie wymieszaj (jeśli nadal są jakieś wybrzuszenia, możesz je zmiksować blenderem); powinni się rozstać). Po przykryciu folią odłożyć. Rozbierz jabłka i usuń środek, aby uzyskać małe kształty. W misce wymieszaj pokrojone jabłka z cukrem i cynamonem. Napełnij formy nadzieniem jabłkowym do jednej trzeciej, a następnie piecz budyń przez 20 minut w temperaturze 170 stopni w foremkach wyłożonych ciastem. Po 15 minutach bierzemy bezę. Ubij cukier i białka na najwyższych obrotach, aż utworzą sztywną masę, która przykleja się do miski po przewróceniu. Całość zapakowałam do woreczka na ciasto z końcówką Wilton 1M. Po wyjęciu babeczek udekoruj je bezą. Włóż ponownie do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i włącz intensywność na dodatkowe 20 minut lub do momentu, gdy beza będzie w pewnym stopniu sucha i bardzo dobrze ugotowana. Możemy stwierdzić, czy beza była wcześniej przekrojona na pół za pomocą tzw. „suchego patyczka”. Eksperymentuj ze swoją ucztą!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *