Jak zrobić Babeczki kajmakowe

Babeczki kajmakowe

Składniki na babeczki kajmakowe:

  • dodatkowo:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 100 g cukru
  • lub 1 puszka gotowego kajmaku
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • babeczki:
  • 2 żółtka

babeczki kajmakowe Jak przygotować:

Zobacz również: inny przepis

1. Babeczki: Z mąki, cukru, masła i żółtek wyrabiamy ciasto. Po owinięciu w folię ciasto należy schłodzić przez 30 minut. Z powstałej masy uformuj kółka mniej więcej tej samej wielkości co forma do babeczek. Dociśnij koła ciasta do wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremek. Arkuszem papieru do pieczenia przykrywamy przygotowane wcześniej ciasto, dociskamy je dolną częścią kolejnej formy, a następnie układamy na papierze kulki lub fasolkę. Po 10 minutach w 180 stopniach usuń obciążenie i papier z babeczek i gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż będą brązowo-brązowe. Kajmak: Kajmak powstaje poprzez podgrzanie pojemnika z ulepszonym skonsolidowanym mlekiem w wodzie. Gotujemy około trzech godzin. Następnie wyjmij puszkę i pozwól jej ostygnąć (możesz ją otworzyć dopiero po ostygnięciu, inaczej grozi poparzenie gorącym, pochlapanym kajmakiem). Kajmaka należy użyć do napełnienia gotowych babeczek.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *