To jedne z najlepszych i moich ulubionych babeczek, które piekłam już mnóstwo razy. Ich recepturę tak udoskonaliłam, że naprawdę ten zapach i karmelowo-maślany smak jest… obłędny. Do środka możecie dodać swój ulubiony owoc, lecz soczyste kaki w tym przypadku również świetnie pasuje. Właśnie to połączenie bardzo lubię!
Składniki na babeczki karmelowe:
- Dodatkowo:
- 1 owoc kaki
- 150g mąki pszennej/orkiszowej
- 2 łyżki masła
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru kokosowego
- 100g cukru kokosowego (*)
- (około 8 sztuk)
- 50g śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- Kruszonka:
babeczki karmelowe Jak przygotować:
Zobacz również: inna ciekawa receptura
1. Przygotuj rozpad. Za pomocą palców połącz cukier, margarynę i mąkę, aby uzyskać konsystencję przypominającą „mokry piasek”. Przechowuj powstały rozkład w lodówce podczas ustawiania babeczek. Przygotuj zużytą margarynę. Na średnim ogniu często mieszaj masło, aż zacznie się rumienić, a na powierzchni pojawią się ciemne kropki. babeczki. Do masy jajecznej, cukru i śmietany dodać schłodzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Pokrojoną w kostkę i obraną kaki należy pod koniec połączyć w jednolitą masę. Wypełnij cztery piąte papierowych kubków na patelni do ciastek, która została wyłożona papierowymi kubkami z uderzaniem. Kąsami należy obficie posypać każdą babeczkę. Ciastka pieczemy na tzw. „suchym patyku” przez około 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z blachy po przygotowaniu i ostudzić na metalowej podstawce.
Dodaj komentarz