Jak zrobić Babeczki makowe z gwiazdką

Muffinki z nutellą to bardzo dobry pomysł na słodki deser nie tylko dla dzieci. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Przepis na muffinki z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, olej rzepakowy, kakao, mleko, proszek do pieczenia, cukier, nutella.
Jak zrobić muffinki z nutellą? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je ciastem do połowy wysokości. Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź i umieść na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Nutella jest słodkim kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Zawiera bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinniśmy unikać tego typu gotowych wyrobów sklepowych. Zdrowszą wersją nutelli jest ta przygotowana w domu na bazie oleju kokosowego lub musu z awokado. Staraj się, aby Twoje codzienne wybory żywieniowe miały korzystny wpływ na zdrowie.
Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji. Z pewnością skradną podniebienia wszystkich domowych łasuchów. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Pyszne i kolorowe babeczki – renifery ożywią każdy świąteczny stół. Szybkie kolorowe babeczki dla dzieci na przyjęcia urodzinowe. Babeczki makowe z dodatkiem czarnej porzeczki. Przepis na smaczne, proste do zrobienia, bezglutenowe babeczki makowe jaglane . Jaglane babeczki makowe są bardzo dobre.

Składniki na babeczki makowe:

  • cukier puder 2 łyżki
  • włoskie
  • śmietana
  • orzechy
  • żółtka 2 szt
  • ciasto
  • margaryna
  • marmolada 1-2 łyżki
  • woda wrząca do maku
  • cukier 10 dkg może być mniej ale i więcej
  • pszenna
  • masło
  • jajko
  • włoskie
  • miód
  • mak 20 dkg
  • bułka
  • masa makowa
  • rodzynki garść
  • orzechy
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka
  • tarta

babeczki makowe Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Babeczki z ciemnym ciastem: skonsoliduj espresso, margarynę, mleko i cukier w posiłku. Wymieszaj miód, zanim ostygnie. Wbij jajko do schłodzonej mieszanki przed dodaniem mąki i aromatów. Gotuj bułki w margarynie, ciągle mieszając, aż pokroją się na małe kawałki o wielkości 1-2 cm. Rodzynki zalać gorącą wodą i dodać aromat rumowy. Dodaj odsączoną mieszankę do ciasta. Uzupełnij biszkopt do 1/3 poziomu po ustawieniu foremek do babeczek w strukturach babeczek. Następnie delikatnie wciśnij kilka ciastek do każdej porcji. Podgrzewać przez 20 do 25 minut w temperaturze 180 C.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *