Jak zrobić Babeczki ponczowe z bitą śmietaną

babeczki ponczowe – składniki:

  • 2 łyżeczki cukru
  • ciasto drożdżowe:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 500 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki wody
  • bita śmietana
  • dodatkowo:
  • listki mięty do dekoracji
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 12 łyżek ciemnego rumu
  • 5 g świeżych drożdży
  • syrop cukrowy:
  • 125 ml ciepłego mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • pszennej
  • 1 łyżeczka soli

babeczki ponczowe Jak zrobić:

Zobacz również: inny przepis

Babeczki z ponczem i bitą śmietaną: Drożdże i cukier rozpuszczają się w ciepłym mleku przez kilka chwil, aby powstały bąbelki. Następnie dodać wszystkie składniki ciasta, bez masła. Do miksera z haczykami dodajemy miękkie masło i miksujemy jeszcze przez pięć minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski. Ciasto powinno być wyjątkowo miękkie, lśniące i niezwykle elastyczne. Zwykle przylega do dłoni, czyli dokładnie tak, jak powinno. Przykryj miskę folią spożywczą zawierającą mieszaninę po krótkim umieszczeniu jej w lodówce. Następnego dnia zabij pałkarza z lodówki. Podziel mieszaninę na 12 segmentów i delikatnie oprósz powierzchnię roboczą mąką przed ponownym włożeniem do miski. Po uformowaniu w wałek każda część trafia do formy do pieczenia babeczek. Dostępne są foremki do babeczek, kształty herbatników i formy z kominami do babeczek na małą skalę. Formę należy wypełnić ciastem do 3/4 jej wysokości. Przykryj formy mieszanką i umieść je w piecu na jedną do dwóch godzin, w zależności od tego, jak ciepło jest umieszczone odtwarzacz. Powinien być dwa razy większy lub powinien lekko wystawać ponad kształt. Przygotuj babeczki w foremkach i piecz przez około 20 minut w 180 stopniach, aż się delikatnie zarumienią. Syrop można przygotować na poczekaniu: lemoniada i cukier w wodzie bąbelkowej. Po gotowaniu przez około pięć minut odstawić. Po wyjęciu babeczek z foremek, pozwól im ostygnąć na kratce. Włóż je partiami do ciepłego syropu po około dziesięciu minutach, gdy są jeszcze ciepłe. Po około dziesięciu minutach odwracamy je i moczymy drugą stronę jeszcze przez pięć do dziesięciu minut. Całkowicie przykryj babeczki. Na ruszcie pod nimi ustawiliśmy pojemnik, do którego będzie spływał pozostały syrop. Po 10-15 minutach jeszcze ciepłe babeczki zalewamy porcją łyżki rumu, aby dodać jeszcze jedną porcję rumu. Lekko ubij krem. Umieść go w koordynującym opakowaniu i napełnij nim babeczki. Z miętą planujemy. Można dodać kwaśne owoce…


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *