Jak zrobić Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne jajka zobaczyłam w książce „What’s New Cupcake”, którą dostałam na Gwiazdkę , oczywiście przepis zrobiłam po swojemu, aby nie dać się zasłodzić amerykańskiemu oryginałowi. Propozycja na zdrowszy wypiek.
Babeczki jaglano-bananowe
, czyli słodkości
bez mąki i bez jajek
, sycące (bo z kaszą jaglaną) i nieziemsko smaczne. To mój pomysł na babeczki wiosenne czy też
babeczki wielkanocne
zamiast znanych muffinek. Te również możecie fajnie udekorować a jednocześnie poczęstować nimi gości, którzy nie jedzą jaj czy mąki, a nawet tych bezmlecznych – wystarczy mleko krowie zastąpić roślinnym.
Jestem pewna, że babeczki jaglano-bananowe Wam zasmakują, są bardzo proste do zrobienia a stanowią miłą odmianę na stole. Co więcej, goście nie domyślą się, że są na kaszy, więc nawet Ci uprzedzeni chętnie się na nie skuszą. A z innych ciast bez mąki polecam Wam
jaglane z kokosem
. Smacznego. Babeczki wielkanocne jajka wzbudzą na pewno zachwyt, bo są na słodko. A jeśli jesteście baaardzo leniwi, to zróbcie babeczki wielkanocne bez skorupek z czekolady, ale wierzcie mi, robi się je bardzo szybko i spokojnie możecie je przygotować np. To mój pomysł na babeczki wiosenne czy też babeczki wielkanocne zamiast znanych muffinek. Babeczki wielkanocne to bardzo łatwy i szybki do przygotowania deser, co jest dużą zaletą, zwłaszcza w gorącym, przedświątecznym okresie. Babeczki wielkanocne jajka
wzbudzą na pewno zachwyt, bo są na słodko. Babeczki są cytrynowe, na wierzchu jest mój ulubiony krem do babeczek na bazie serka i czekolady, a całość przykryta jest czekoladowymi skorupkami jaj. I nie martwcie się – nie potrzebujecie formy na skorupki jajeczne, wszystko zrobicie szybko i bezproblemowo!
Babeczki wielkanocne jajka
zobaczyłam w książce „What’s New Cupcake”, którą
dostałam na Gwiazdkę
, oczywiście przepis zrobiłam po swojemu, aby nie dać się zasłodzić amerykańskiemu oryginałowi. Dlatego śmiało możecie te babeczki przygotować i Wy. Jeśli nie macie ochoty na mój ulubiony krem, to możecie zrobić tradycyjny
lukier maślany
, a na żółtko
lemon curd
. A jeśli jesteście baaardzo leniwi, to zróbcie babeczki wielkanocne bez skorupek z czekolady, ale wierzcie mi, robi się je bardzo szybko i spokojnie możecie je przygotować np.: dwa dni wcześniej. Czekam na zdjęcia Waszych wielkanocnych babeczek, smacznego!
Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.

babeczki wielkanocne – składniki:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przeróżne posypki do dekoracji
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki wody
  • SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • DODATKOWO:

babeczki wielkanocne Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: babeczki jogurtowe z jagodami

1. Mocowania babeczek powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać razem. Ubij cukier i jajka razem, aż będą jasne i delikatne. Zmniejsz prędkość blendera do najniższego poziomu i dodaj suche składniki w małych ilościach. W końcu stopniowo skonsoliduj wyciskanie cytryny i rozbij tłuszcz. Za pomocą odtwarzacza napełnij silikonowe lub biszkoptowe formy, które zostały przymocowane papierowymi kubeczkami do 3/4. Podgrzewaj przez około 25 do 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza w nagrzanym piekarniku. Delikatnie wyjmij schłodzone ciastka z foremek. Połącz cukier puder, wodę i sok z cytryny po przesianiu. Lukier powinien być gęsty i płynny. Posypką można ozdobić babeczki. Przepis uprzejmości ilovebake.pl. Źródło artykułu: loadWidget(’container’). Hostem jest pp-widzety-wielkanocne-z-claudi-container. slug: „, Cezar’; pp-widzety-wielkanocne można znaleźć pod adresem https://burdaffi.burdadigital.pl.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *