Sentymentalny powrót do dzieciństwa ,babeczki nieco zapomniane , wciąż pyszne i chętnie zjadane.
Składniki na babeczki z galaretką:
- Mąka tortowa 2 szklanki
- Cukier puder 10 dag
- Żurawina suszona 5 dag
- Morele suszone 10 szt
- Śmietana 30% 220 ml
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Galaretka o smaku cytrynowym 1 szt
- Żółtka jaj kurzych 4 szt
- Masło 20 dag
- Galaretka o smaku wiśniowym 1 szt
babeczki z galaretką Jak przygotować
Zobacz koniecznie: naleśniki na kefirze
Połącz mąkę, proszek do pieczenia i masło w przesiewaczu. 2 W blenderze zmiksować cukier z żółtkami; Do mąki dodać masło i zagnieść ciasto. Przez godzinę ochłodź. 3 Foremki na ciasto nakładamy tłuszczem. Używając foremek, uformuj z ciasta koła i wklep je tak, aby pokryło całą powierzchnię. 4 Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru w temperaturze 190 stopni. 5 Babcia zdejmuje go po ostygnięciu. 6 Zagotować półtorej szklanki galaretki cytrynowo-wiśniowej do ich rozpuszczenia. Żurawiny i morele powinny mieć poważne kłopoty. Dodaj żurawinę do babeczek wypełnionych połową żółtych galaretek, gdy galaretki zaczną tężeć. Bitą śmietanę można dodać niedługo przed podaniem. 7 Do pozostałych babeczek dodać pokrojone morele i konfiturę wiśniową. Dodaj bitą śmietanę tuż przed podaniem. 8. Ubij śmietanę na sztywno do momentu dodania w zależności od sytuacji. Dostarczono 30 babeczek wykorzystując podaną sumę. Cieszyć się!
Dodaj komentarz