Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodatkiem żurawiny. Można polać je dowolnie udekorować, polewą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja wierzch posypałam ozdobami cukrowymi (przed pieczeniem)
Składniki na babeczki z żurawiną:
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150g cukru
- 175ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g żurawiny suszonej
- 300g mąki pszennej
- 70ml oleju
- Szczypta soli
babeczki z żurawiną Przygotowanie
Zobacz również: inny przepis
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, cukier, cukier waniliowy, mleko, olej i sól. W mikserze połącz wszystkie składniki, aż utworzą jednolite, gładkie ciasto. Dokładnie wymieszaj żurawinę z ciastem. Napełnij papierowe kubki odtwarzaczem w 3/4. można ozdobić ulepszeniami na bazie cukru. Formę należy włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podgrzewać przez około 30 minut, aż będzie lśniący. Umieść ruszt do gotowania nad babeczkami, które zostały ugotowane w piecu. Po pięciu minutach wyjmij strukturę i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Dodaj komentarz