Jak zrobić Belgijskie gofry z owocami

Pyszne chrupiące belgijskie gofry z dużą ilością owoców sezonowych. Dla każdego znajdzie się coś innego.Gofry są robione na drożdżach i nie są tak słodkie jak tradycyjne.Są pyszne, i zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Podałam je z serkiem i śmietaną. Nie są za słodkie, ale jak ktoś lubi takie może dodać więcej cukru.Owoce rekompensują nam słodycz.

belgijskie gofry – składniki:

  • 50 g masła
  • 100 g serka twarogowego
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 ml wody kokosowej
  • 1/2 szklanki frużeliny z wiśni
  • 1 kiwi
  • pozostałe:
  • 1 jajko duże
  • 100 g borówek
  • szczypta soli
  • 100 g malin
  • 100 ml mleka
  • wiórki kokosowe, czekolada starta, mięta do dekoracji
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ciasto na gofry: 6 sztuk
  • 5 śliwek
  • 1 dkg drożdży
  • olej do smarowania gofrownicy
  • 150 ml śmietany kremówki

belgijskie gofry Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inny przepis

1. Gofrownica: Rozkrusz drożdże w misce, dodaj 50 mililitrów letniego mleka, mąkę i szczyptę cukru. Odstawiam starter na kolejne trzydzieści minut. Do przesianej mąki dodaj sól, cukier, wodę kokosową, pozostałe mleko z połowy roku, żółtko oraz odprężoną i ostudzoną margarynę. Zmiksuj wszystko razem w blenderze. Do ciasta dodać ubite białka. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj. Odstaw na trzydzieści minut, aż mieszanina zacznie się łączyć. Napełnij gofrownicę po jej rozgrzaniu i nasmarowaniu olejem. Chrupiące i złociste, upiecz je. Nadzienie: W misce ubij cukier i śmietankę z serem cheddar, aż stanie się gęsty. Gofry, organiczny ser cheddar i mięta pomagają im się poprawić. Szukając złota, podgrzewałam śliwki przez jakiś czas.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *