Jak zrobić Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane to idealne „co nieco” do podjadania między posiłkami. Naszło mnie na ciasteczka, takie a’la herbatniczki, tylko słodkie.
Ciasteczka są maślane
, przyjemnie kruche i znikają szybko z talerzyka. Ja najbardziej lubię je posypane cukrem pudrem, chociaż i takie bez niczego bardzo mi smakują, szczególnie do herbaty.
Ciasteczka maślane
to idealne „co nieco” do podjadania między posiłkami. Nie są trudne do zrobienia, ciasto jest lepkie podczas wałkowania, ale zawsze rozwałkowuję mniejsze fragmenty i wtedy idzie szybko. Polecam nie tylko ciasteczkowym potworom.
A jeśli macie ochotę na coś mniej kruchego, to zachęcam do zrobienia
eklerków
lub
ciastek francuskich z gruszką
. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasteczka maślane w Thermomixie. Do tego proponuję małe, słodkie ciasteczka maślane do podjadania… Smacznego! Delikatne, kruche ciasteczka maślane , takie z pogranicza biszkoptów i kruchych ciastek. Ciasteczka maślane Thermomix zaliczamy do ciastek bardziej kruchych i suchych, dzięki czemu mogą być przechowywane dłużej niż te bardziej miękkie przekładane kremami. Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! 🙂

ciasteczka maślane – lista składników:

  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • skórka cytrynowa lub olejek cytrynowy
  • 250 g masła
  • 300 g mąki

ciasteczka maślane Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: ciasteczka z okienkiem

Rozsmaruj smakołyki Wymieszaj margarynę z cukrem na gładką masę. Po dodaniu żółtek ubijaj dalej. Po dodaniu mąki zmiksować. Po dokładnym połączeniu składników wyciśnij je na natłuszczoną blachę do pieczenia, a następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego lub rękawa cukierniczego. Przygotuj na 10 do 15 minut w 180 stopniach.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *