Pyszne, pyszne, pyszne! Takie akurat, delikatne, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące. Lekko czekoladowe,
owsiane ciasteczka z migdałami
. Nam bardzo przypasowały, tym bardziej, że nie są to takie suche ciastka, lecz lekko ciągutkowe w środku, ale lekko. Są słodkie, a kakao sprawia, że mają lekko czekoladowy smak.
Dla mnie to takie ciasteczka na drugie śniadanie, do zabrania ze sobą w torebce i podjadania ukradkiem. I to zdecydowanie ukradkiem, bo inaczej nic Wam nie zostanie, bo zjedzą je inni. 🙂 A tak całkiem poważnie, to z porcji wychodzi ich na tyle dużo, że jest z czego częstować. Są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu.
Ja je zrobiłam na chwilkę przed snem, akurat miałam ogromne ciśnienie na ciasteczka. Robi się je 10 minut, pieką się kolejne 10, a potem muszą ostygnąć… i tak rano zabrałam do pracy pyszne
czekoladowe ciasteczka owsiane
. Polecam. 🙂
czekoladowe ciasteczka owsiane – lista składników:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 130 g masła roślinnego (miękkie)
- 190 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka esencji migdałowej lub malibu
- 1 łyżka kakao
- 150 g mąki
- 100 g cukru
czekoladowe ciasteczka owsiane Przygotowanie:
Zobacz również: inna ciekawa receptura
Połącz malibu (lub kwintesencję), cukier i margarynę w misce. Dodaj nadmiar ozdób (sprawdzam to wszystko i dodaję pojedynczo, co przyspiesza robienie smakołyków w sumie więcej;- )). Do zmiksowania wszystkiego używam wolnoobrotowego blendera. Mimo, że masa będzie gęsta, a nawet lekko sucha, ciasteczka nadal będą pyszne. Robię piłki, które są mniej więcej porównywalne rozmiarem z piłeczkami do ping ponga. Ułożyć na talerzu przykrytym blachą do pieczenia. dość nurkuję. Piec przez dziesięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu wyjmuję blachę z piekarnika i pozwalam jej trochę ostygnąć. Istnieje ważny powód, aby je przenieść, ponieważ są delikatne i będą idealne, gdy ostygną. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz