Jak zrobić Domowa owsianka na mleku

Dietetyczna owsianka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pyszna zapiekana owsianka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub na kolację. Płatki owsiane z mlekiem i owocami zapiekane w piekarniku są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna owsianka z jabłkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zapiekaną owsiankę? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia. Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem. Ile czasu ją pieczemy? Owsiankę trzymamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.
Sprawdzony przepis na zapiekankę owsianą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z płatków owsianych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim produktem bezglutenowym, dzięki czemu osoby z alergią lub celiakią mogą swobodnie włączyć je do diety. Ponadto zawierają duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Płatki mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi chronią nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.
Dietetyczna owsianka z jabłkami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Smaczna owsianka z jabłkami zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami jest zdrowa, pożywna i wegańska. Pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami jest zdrowa, pożywna i wegańska. Idealna zamiast słodyczy, na śniadanie, jako snack do pracy. Pyszna, domowa owsianka nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. Owsianka na mleku z Twoimi ulubionymi owocami to idealne rozpoczęcie dnia. Pyszna, domowa owsianka nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz płatki owsiane błyskawiczne.
Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.
Zatem, jak zrobić owsiankę? Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności wlej wodę lub mleko do rondelka i delikatnie podgrzewaj.
Następnie dodaj płatki owsiane. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Pod koniec gotowania dodaj nasiona chia. Po około 5 minutach owsianka będzie smaczna i gotowa do spożycia. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj jogurt naturalny lub skyr.
Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych, śmiało wrzuć je do owsianki pod koniec gotowania, świeże owoce możesz dodawać bezpośrednio po ugotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na owsiankę, wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na lunch lub na śniadanie, nie tylko dla dzieci.

domowa owsianka – składniki:

  • 2 szkl.mleka
  • 10 g owsianki wiejskiej
  • 2 łyżki cukru

domowa owsianka Przygotowanie:

Zobacz również: inna ciekawa receptura

Owsianka od podstaw na mleku Do mleka wsyp cukier, podgrzej i włącz kuchenkę. Dodaj wiejski owies, gdy mleko zacznie się nagrzewać. Po ugotowaniu przełóż do mniejszej miski.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *