Jak zrobić Duńskie ciasteczka maślane przy okazji bezglutenowe

Polecam dziś mój przepis na duńskie ciasteczka maślane, właśnie w wersji bezglutenowej są najbliższe oryginałowi, wtedy są delikatne i kruche. Jeżeli nie chcecie bezglutenowych ciasteczek, pomieszajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół. Mąka pszenna połączy składniki a mąka ziemniaczana nada im kruchość. A jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

duńskie ciasteczka maślane – składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła – 200 g
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka gumy guar (być nie musi, ale znacznie ułatwia pracę z ciastem)
  • cukier do obsypania ciasteczek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 paczka cukru waniliowego

duńskie ciasteczka maślane Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Połącz wszystkie suche składniki w misce. Dodaj jedno żółtko i dwa całe jajka. Przed pieczeniem ciastka należy posmarować pozostałym białkiem. Dodaj dwie łyżki gorzkiej śmietany lub jogurtu naturalnego. Teraz należy użyć miękkiego masła. Po dodaniu wymieszaj je i rozbij na stole. W rzeczywistości marszczy się bez wysiłku. Do posypania możemy użyć mąki ryżowej. Następnie, w tym momencie, uformuj kształt, który jest nieco dłuższy niż szerszy, owiń go folią i umieść w lodówce na 30 minut. Po wyjęciu porcji i przykryciu jej folią wstawić pozostałe ciasto do lodówki. Użyj rąk, aby spłaszczyć odciętą część ciasta po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów, która nie jest zbyt cienka. Stół należy posypać mąką ryżową lub kukurydzianą. Okrągłe smakołyki można kroić szklanką i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zawodnik, który nie używa gumy guar jest zawiedziony, ponieważ nie jest ona odpowiednio przetarta, uzupełniona, a cięte smakołyki pękają przed uderzeniem w blachę. Jeśli jednak gracz nie zgodzi się na użycie gumy guar, nadal może posunąć się naprzód w śmiałym przedsięwzięciu. Możemy też zachowywać się inaczej. Jeśli użyjesz w połowie mąki ziemniaczanej, a w połowie mąki pszennej, nie będziesz potrzebować kontrowersyjnej gumy guar. Piec nagrzany do 180 stopni. Posmaruj smakołyki ubitymi białkami jajek i posmaruj je cukrem. Smakołyki należy przygotowywać przez 12 do 15 minut przy użyciu konwekcji na najwyższym poziomie nagrzanego pieca. Albo utworzymy trzeci arkusz z kawałków, albo dostarczymy mniej więcej dwa arkusze smakołyków, wykorzystując podane rozmiary. Jeśli są przechowywane w zapieczętowanych pojemnikach, pozostaną kruche. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *