Jak zrobić Dwukolorowe pączki

Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Robi się je bardzo szybko, smaczne i tanie. W niecałe 30 minut wyczarowałam ten smakowity talerz. Mało tego tak szybko zniknęły, że wieczorem przygotowałam drugą turę, i wiecie, że na drugi dzień były równie smaczne!!! Na noc przykryłam je szklanym kloszem, a do porannej kawki taki pączek jak znalazł. Będę do nich wracać w trakcie roku. Synek jak wrócił z przedszkola od razu wciągnął dwa na poczekaniu, ja też nie mogłam się im oprzeć, nie wspomnę o moim słodkim mężu. Polecam Wam ten przepis, bo jest wart uwagi, dla początkujących i nie tylko, dla zabieganych i nie lubiących siedzieć w kuchni też jak najbardziej tak. Tłusty czwartek już tuż, tuż koniecznie wypróbuj ten przepis i nie zapomnij pochwalić się zdjęciem!!! Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Są to małe kuleczki zanurzone w słodkim gęstym syropie. Pączki robi się z dodatkiem wody a nie mleka. Są to małe pączusie na jeden kęs. Każdy jadł nasze tradycyjne pączki, ale czy znacie tureckie pączki lokma. Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. Donuts, czyli amerykańskie pączki, które zachwycają kolorem. A potem, gdy ich spróbujemy poczujemy puszyste i miękkie ciasto, pachnące wanilią i czekoladą. W Akademii Smaku chcę pokazać, jak zrobić kolorowe pączki z dziurką (donuts) własnej roboty.
Dzisiaj próbowałam z tradycyjnymi pączkami, ale po mojemu 🙂 Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, posmarowane kokosowym lukrem.

Składniki na kolorowe pączki:

  • 3/4-1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia + 1 łyżka mleka
  • drobny cukier 50 g
  • Sok z cytryny 3/4 łyżki
  • ok. 1 kg smalcu do smażenia
  • ok. 5 łyżeczek cukru pudru
  • żółtka 3 sztuki
  • olej rzepakowy łyżki
  • drożdże 50 g
  • mąka pszenna 500 g
  • LUKIER : 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
  • Woda
  • mleko 250 ml

kolorowe pączki Przygotowanie

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Do drożdży dodać kilka łyżek letniego mleka i posłodzić. Ubij jajka z pozostałym cukrem. Do oddzielonej mąki dodać tarty placek, zmielone żółtka, nadmiar mleka, kruszonkę z cytryny, duszę i olej. Przykryj małą miskę zawierającą 1/3 mieszanki zamocowaniami. Przykryj, dokładnie wymieszaj pozostałą mieszaninę i pozostaw do wyrośnięcia. Dodaj ziarno do pozostałego ciasta, dokładnie je ubij i po wymieszaniu z mlekiem pozostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podziel lekką mieszankę na dwie części: Wygładź pierwszą część dłonią, nadając jej kwadratowy kształt. Następnie, w tym momencie, używając palców, napraw zielony odtwarzacz przed nałożeniem go na jasny. Jeszcze raz, na koniec, zastosuj aspekt światła i zmień się. Ciasto należy teraz rozwałkować na trzy warstwy, każda o grubości około 2 centymetrów. Przed wycięciem oprósz wierzch kwadratów lub kółek mąką. Powstać, przykryć i przejść dalej. Właśnie usmażyły się pozostałe trójkąty ciasta, które można jeszcze raz zagnieść. Bezpośrednio po przypaleniu w gorącym tłuszczu przekładamy pęczki na ręcznik papierowy. Lukier. Po krótkim rozgnieceniu w robocie do espresso połączyć cukier puder z wodą z wiórkami. Przygotowany lukier wyłożyć na ostudzone pączki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *