Jak zrobić Dyniowe, pieczone pączki

Tak czy inaczej, pączki na parze, pyzy czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Domowe sprawdzone pączki tylko na naturalnych składnikach.Smacznego Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik pączków, dla osób, które nie przepadają za dodatkiem dżemu w wypiekach. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki. Przepis na faworki drożdżowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, jajka, wódka, masło, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić faworki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka. Rozpuść masło i dodaj do ciasta. Wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku. Przepleć ciasto przez wykonany otwór. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego. Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju. Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za tempo naszego metabolizmu oraz za produkcję komórek morfotycznych krwi. Ciasto drożdżowe jest ciastem niskokalorycznym i uważane jest za jedno z najzdrowszych rodzajów ciasta. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując pyszne faworki są dobre jako deser podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciekawym dodatkiem jest także kakao z mlekiem. Faworki powinniśmy spożyć tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość. Pączki powinny być mięciutkie, pulchniutkie, nadziane konfiturą truskawkową lub różaną, polane lukrem i posypane płatkami migdałowymi. Pączki te swoja puszystość zawdzięczają japońskiej metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone 😉 Oponki z sera z wiaderka to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Oponki nie zawierają dodatku drożdży, dlatego są dużo szybsze do przygotowania. Oponki można przygotować dla niezapowiedzianych gości jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na oponki z sera z wiaderka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, ser z wiaderka, cukier, soda oczyszczona, jajka, cukier z prawdziwą wanilią, olej rzepakowy.
Jak zrobić oponki z sera z wiaderka? W misce umieść jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Do masy dodaj twaróg i zmiksuj do połączenia składników. Do masy twarogowej dodaj mąkę pszenną, sodę i cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszaj dokładnie. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do temperatury 170-180 stopni. Ciasto na oponki rozwałkuj cienko i wytnij szklanką koła. W nich wytnij kieliszkiem dziurkę. Oponki smaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do słodkich wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, desery i ciasta z chudego sera są mniej smaczne i mają mniej zwartą konsystencję. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego. Smażenie na głębokim tłuszczu nie powoduje wnikania tłuszczu do ciasta. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę, aby oponki nie nasiąkały olejem.
Podsumowując oponki z mielonego twarogu mają bardziej gładką konsystencję. Pączki serowe można przygotować także z proszkiem do pieczenia zamiast z sodą. Pyszne oponki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni pod przykryciem. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki.

pączki – składniki:

  • 0,5 szklanka cukru,
  • 2 duże jajka
  • ¼-1/3 kostki masła
  • 6 dag drożdży
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 600 gram mąki
  • ok 0,5-3/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru kryształu,
  • 0,5 szklanki gęstego purée z dyni
  • szczypta soli
  • 120 gram masła

pączki Jak przygotować:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

Pączki z dyni gotowe na Etap 1: Do wyrośniętej kompozycji dodaj pozostałe mocowania mieszanki. Podziel mleko na pół. Późną wiosną rozkruszyć drożdże, 1 łyżkę cukru i mąkę. Pozwól, aby dokładnie wymieszane składniki roztworu się rozwinęły. W międzyczasie skondensuj pastę i pozwól jej ostygnąć. Stopniowo integruj mąkę, jajka, sól, wybitne mleko, cukier i dynię w systemie układania.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *