Jak zrobić Gniazdka – hiszpańskie pączki

hiszpańskie pączki – składniki:

  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • ciasto:
  • 2-3 łyżki goracej wody
  • 20 dag mąki
  • glazura:
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

hiszpańskie pączki Przygotowanie

Zobacz również: inna ciekawa receptura

Niedawno kupiłam w cukierni hiszpańskie gniazdka, zwane też gniazdami, dla młodej dziewczyny. Pomyślałem, że byłoby wspaniale zrobić własne i mieć znacznie więcej;) Zacząłem uzupełniać, gdy odkryłem, że przepis nie jest taki straszny, a zdjęcia w pakiecie dodają sił. Zmieniono z: Pastę i szczyptę soli znajdziesz na http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Paczki-hiszpanskie.html, gdzie podgrzejesz szklankę wody. Zmniejsz moc i, ciągle mieszając, jednorazowo wrzuć oddzieloną mąkę do przesączającej się wody. Ciasto należy ubijać, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Fajny. Wbij każde jajko z osobna do ciasta. Zmień się w worek na ciasto. Nałóż olej na 10-centymetrowe kwadraty papieru materiału, który został usunięty. Zastosuj 6-7 cm nacisku na każdy okrąg ciasta. Do podgrzania oleju należy użyć dużej patelni. Po chwili wyjmujemy pączki, każdy po kolei, papierem do góry (wyeliminowałem od razu; po maczaniu w oleju lub same były ok. Smażyć z każdej strony przez 4-5 minut. Po wyjęciu kanałem na bibułkę. Połącz cukier puder i dwie do trzech łyżek wrzącej wody, wyciskając je na masę. Odstaw pączki do ostygnięcia. Smacznego! Nie otrzymałem oczekiwanych 25 sztuk, dostałem tylko 18. Jednak jako mówi się „nadgorliwość gorsza niż faszyzm”, a moje pączki są tak tłuste, że zamiast jednego koła zrobiłem dwa stada. Następnym razem będzie lepiej i będzie tylko jedno kółko. Mimo wszystko tonei rodzinne zakłóciło , wyszły przepyszne.Kiełki są bardzo trudne do wyciśnięcia ze względu na gęstość ciasta i średnie rozwarcie.Niemniej jednak przepis jako całość jest przyjemny i prosty, podobnie jak zaoszczędzona kwota.W naszej piekarni oferujemy pączki.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *