Jak zrobić Gofry z ciecierzycy

Już jeden wystarczy, by solidnie się najeść. Możemy podać je na obiad lub przekąskę.

Składniki na gofry z ciecierzycy:

  • Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ pęczku szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • Sok wyciśnięty z ½ limonki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka

gofry z ciecierzycy Jak przygotować

A może spodoba Ci się także: inna receptura

1. Suszoną ciecierzycę na krótko zalać sodą oczyszczoną i zimną wodą, a następnie dokładnie przepłukać. Przed zrobieniem gofrów przecedź i połącz z jajkami, czosnkiem i sokiem z limonki. Na gładką masę dodać mąkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy typu sól i pieprz. Przed rozgrzaniem gofrownicy, matryce należy posmarować olejem. Każdy z ośmiu podłużnych kotletów, które wyrabiamy rękami z masy, pieczemy na złoty kolor. obok zwykłego jogurtu.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *