Jak zrobić Gofry z jagodami i bitą śmietaną

Składniki na gofry z jagodami:

Gofry
500 ml mleka
100 g masła
2 jajka
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
1 łyżeczka cukru
300 g (2 szklanki) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki
dżem lub marmolada owocowa
300 ml
bardzo zimnej
śmietanki kremówki 36% lub 30%
świeże jagody / borówki / jeżyny / maliny

gofry z jagodami Przygotowanie


średnim garnku doprowadź mleko do ledwie ciepłej temperatury na małym ogniu, nie mniej niż 3 litry na raz. Po zdjęciu potrawy z intensywności i odczekaniu, aż margaryna zacznie się upłynniać, dodać pokrojoną pastę. Blenderem ręcznym zmiksuj mleko, jajka, cukier, drożdże i margarynę, aż wszystko się połączy. Po dodaniu do garnka mąki, proszku do pieczenia i szczypty soli wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przykryj garnek i pozostaw na około półtorej godziny lub do momentu, gdy objętość wszystkich kopii wzrośnie. Użyj łyżki, aby przenieść podniesioną mieszankę do rozgrzanej gofrownicy. Do perfekcji obsmaż gofry. Podaj galaretkę, bitą śmietanę i coś naturalnego.
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *