Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. Przepis na gofry z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, jajka, masło orzechowe, serek mascarpone, ksylitol, proszek do pieczenia, maliny, borówki, jogurt naturalny, miód.
Jak zrobić gofry z mąki kokosowej? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane. Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Są one w rzeczywistości rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe świetnie komponuje się jako dodatek do deserów, a także jako marynata do mięs. Orzeszki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także magnezu i fosforu. Błonnik pokarmowy pomaga w regulowaniu pracy naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pyszne gofry z owocami doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zdrowe gofry z mąki kokosowej nie zawierają glutenu. Gofry dobre są od razu po przygotowaniu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chcesz, aby gofry były w wersji fit, zamiast mascarpone dodaj do nich jogurtu naturalnego.
gofry z mąki kokosowej – lista składników:
- Mąka kokosowa – 150 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) – 200 g
- Jajko – 4 szt.
- Miód – 100 g
- borówka amerykańska – 250 g
- Jogurt naturalny 2% – 100 g
- mascarpone – 100 g
- Maliny – 250 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) – 100 g
- Kakao 16% (proszek) – 50 g
gofry z mąki kokosowej Jak przygotować:
Zobacz również: inna ciekawa recepturka
W misce ubij jajka z ksylitolem. Połącz kakao, masło orzechowe, serek mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Upiecz gofry, aż nabiorą złotobrązowego koloru po wlaniu ciasta do gofrownicy i podgrzaniu jej. Do gofrów można podać owoce i jogurt naturalny polane miodem.
Dodaj komentarz