Jak zrobić gofry z mąki razowej

Chrupiące gofry o neutralnym smaku idealne zarówno na słodko jak i ostro.

gofry z mąki razowej – składniki:

  • tłuszcz do wysmarowania płytek gofrownicy
  • łyżka stopionego klarowanego masła
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • proporcje na 4-6 gofrów:
  • do dekoracji użyłam kwiatów jadalnych > stokrotek
  • 4 jajka
  • 20 dag pszennej lub żytniej razowej mąki
  • 4-5 łyżek wody

gofry z mąki razowej Przygotowanie

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa receptura

1. Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę w blenderze lub robocie kuchennym. 2. Posmaruj rozgrzaną gofrownicę cienkim olejem. Na płytkę podstawy wlej trochę hittera. Pieczemy pod przykryciem 3-5 minut. Podczas pieczenia kolejnych gofrów nie będziemy musieli smarować blach tłuszczem. 3. Gofry należy udekorować ulubionymi słodkimi dodatkami, np. cukrem pudrem lub bitą śmietaną.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *