Jak zrobić Idealne gofry z mąki z ciecierzycy

Przepis na
idealne gofry z mąki z ciecierzycy
, idealne bo chrupiące, bo znacznie
zdrowsze
niż klasyczne gofry. Zrobisz je w każdej gofrownicy, a warto.
Gofry z mąki z ciecierzycy
sycą bardziej, ale też mają niski IG, są zdrowszą opcją niż te z mąki pszennej.
Gofry z tego przepisu wychodzą
chrupiące
, miękną po wystudzeniu, jak każde gofry. Jeśli szukasz alternatywy dla gofrów pszennych to zobacz również
gofry jaglane
. A jeśli spodoba Ci się ten przepis (a na pewno tak!) to zobacz też chleb
socca
, to on był początkiem i inspiracją by to proste ciasto (niemal z dwóch składników, bez jajek, bez mleka!) wykorzystać do kolejnych dań.

gofry z mąki z ciecierzycy – lista składników:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

gofry z mąki z ciecierzycy Jak przygotować:

Zobacz także: proste ciasteczka marchewkowe

Po ich połączeniu pozostaw mąkę z ciecierzycy, wodę, olej i sól na jedną do dwóch godzin. Mieszaj pop i proszek do pieczenia od tego momentu. Rozgrzewam gofrownicę, spryskuję ją olejem kokosowym (lub zwykłym olejem) lub skąpo smaruję jeszcze jednym tłuszczem przed uruchomieniem głównego gofra, a następnie smaruję na niej ograniczoną ilość hittera, aż się rozleje (moja perspektywa: gracz jest skromniejszy niż w zwykłych gofrach, ponieważ jest mniej skomplikowany w nalewaniu). Zdecydowanie dłużej niż zwykle, podgrzewać, aż gofry będą czerwonawe i można będzie otworzyć gofrownicę. Mogę go zjeść lub zatrzymać: zrobiony z mąki z ciecierzycy na gofry


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *