Jak zrobić Idealne wegańskie pączki

Niesamowicie prosty przepis na pyszne pączki z chrupiącą skórką, delikatnym, puszystym wnętrzem i domowym lukrem

Składniki na wegańskie pączki:

  • 25g drożdży instant (lub 45g świeżych, wtedy należy sporządzić zaczyn)
  • 85g cukru
  • 300ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 50g oleju + 1,2 litra do smażenia
  • 2-3 łyżki mocnej nalewki malinowej
  • 500g mąki pszennej typu 550

wegańskie pączki Jak zrobić

A może spodoba Ci się także: inna receptura

Proces ten pokazano na poniższym filmie: Połącz przesączoną mąkę, cukier i suche drożdże. Ciasto będzie kleiło się do rąk, co jest dobre, bo tak działa gluten, dlatego do miski wlewamy ciepłe mleko (ok. 40 stopni) i wyrabiamy przez trzy minuty. Następnie należy dodać olej i nalewkę – malina nadaje pączkom wspaniały posmak – należy dodać. Dlaczego w pączkach jest alkohol? Dzięki temu mocowaniu zatrzymują mniej tłuszczu podczas gotowania. Manipuluj ciastem przez 15 minut, aż będzie łatwiejsze do wyizolowania z miski i zachowa cały tłuszcz. Umieść miskę w ciepłym miejscu o temperaturze 40 stopni, na przykład blisko kaloryfera i przykryj ręcznikiem. Tort zawsze przykrywam kocem. Mieszanina powinna podwoić swoją objętość po 90 minutach przechowywania. Uderz miksturę po 90 minutach, aby ją odświeżyć, a następnie pozostaw w intensywnym działaniu przez kolejne 90 minut. Możemy teraz rozpocząć proces krojenia pączków. Ubij je ponownie i połóż na desce specjalnie oczyszczonej mąką. Pączki wycinamy z masy po uprzednim doprowadzeniu jej do grubości od 1 do 1,5 cm. Należy je delikatnie ułożyć na posypanej mąką blasze, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekący czas! Rozgrzej olej (włóż do niego niewielką ilość ciasta, aby zobaczyć, czy jest gotowe na pączki; jeśli zacznie się smażyć, możemy rzucić nasze dzieci). Pączki szybko się gotują; wystarczy jedna chwila z każdej strony. Usmaż pączki najpierw od góry, aby powstał jasny pasek na środku. Pączki układamy na ręczniku papierowym, aby po usmażeniu pozbyły się części tłuszczu. Możesz je upiększyć cukrem pudrem, konfiturami, budyniem lub lukrem, gdy tylko ostygną.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *