Jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam Wam
kruche babeczki z czekoladą
. Tego typu wypieki można często kupić w cukierni, z nadzieniem czekoladowym albo kajmakowym, latem za to takie babeczki najlepiej smakują z budyniem i owocami. Dzisiaj jednak pozostanę przy wersji czekoladowej. Babeczki są kruche, wypełnione odrobiną dżemu oraz musem czekoladowym, a z wierzchu ozdobione orzeszkiem.
Kruche babeczki z czekoladą
to idealne małe co nieco na spotkanie z przyjaciółmi. W zależności od upodobań możecie przygotować babeczki bardziej słodkie lub mniej (wykorzystując czekoladę deserową). Jeśli macie ochotę, to babeczki możecie również udekorować owocami, tak jak
tartę z malinami
. Smacznego.
kruche babeczki z czekoladą – składniki:
- 250 g mąki
- dżem malinowy
- 70–90 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kruche babeczki:
- migdały lub inne orzechy
- 3 łyżki cukru pudru
- 50–60 g wody
- 125 g masła
- 150 g czekolady (jak lubicie słodkie smaki, to mleczna)
- 1 żółtko
- nadzienie:
kruche babeczki z czekoladą Przygotowanie:
Zobacz koniecznie: inna receptura
Pierwszym krokiem w przygotowaniu jest zrobienie ciasta kruchego. Mąkę odmierzyć, masło drobno posiekać, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy i cukier puder. Następnie zagnieść wodę i żółtko. Można, ale nie trzeba wkładać ciasta do lodówki na 10 minut (polecam przed latem, kiedy bardziej dymi). Kończę na delikatnie posypanej mąką krawędzi, a następnie używam szklanki, aby wyeliminować koła z oceną większą niż to, co przyniesie przyszłość pleśni. Mieszankę wlewam do foremek (nie smaruję foremek, masa łatwo schodzi). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Śmietankę łączę z uformowaną czekoladą w misce, umieszczam w garnku z wrzątkiem i odstawiam, aż czekolada się rozpuści. Mieszam. Na spód babeczki posmarowałam trochę dżemu, a następnie mus czekoladowy i orzech. Masę czekoladową stwardniałam.
Dodaj komentarz