Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z kremem budyniowym oraz dżemem. Babeczki są super chrupiące oraz niezwykle smaczne a do tego są bez laktozy i bez glutenu. Budyń do kremu zrobiłam sama. Babeczki wyszły super. Polecam na podwieczorek
kruche babeczki z kremem – składniki:
- pół słoika ulubionego dżemu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ciasto: 100 g masła bez laktozy
- budyń:1 szkl mleka bez laktozy
- 3/4 szkl mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- oraz: 125 g masła bez laktozy
- 1/4 szkl mąki kokosowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
kruche babeczki z kremem Jak zrobić:
Zobacz także: kruche babeczki z łososiem
1. Ciasto: razem z dwiema mąkami dodać pozostałe składniki, posiekane masło i stolnicę. Używamy go do napełniania małych foremek na babeczki po manipulowaniu nim w mieszance kruchego ciasta. Połóż z nimi blachę do pieczenia w nagrzanym piecu. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie schładzamy korpusy i wyjmujemy je z foremek. Budyń: W garnku dodaj margarynę, dwa cukry i klej waniliowy do 3/4 szklanki mleka. Do gotowania używamy niskiej intensywności. Po dodaniu mąki, skrobi i białek, wymieszaj z pozostałym mlekiem. Budyń ugotować w bulgoczącym mleku. szykując się do ochłody. Zmiksuj pastę z cukrem pudrem na gładką masę przed dodaniem do jednej łyżki zimnego puddingu. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Napełnij muszle babeczek łyżeczką dżemu. Umieść krem budyniowy w paczce wypieków i użyj go jako dżemu w babeczkach. Posypać kruszonym lodem. Skrzynia na lód to miejsce, w którym ją przechowujemy.
Dodaj komentarz