Jak zrobić Kruche babeczki z kremem czekoladowym

Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????

kruche babeczki z kremem czekoladowym – lista składników:

  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 500 mleka
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie cukier puder do smaku
  • Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g mąki pszennej
  • owoce sezonowe (borówki, maliny, jeżyny)
  • 3 łyki rumu (można ominąć)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Ciasto:
  • 100 g zimnego masła

kruche babeczki z kremem czekoladowym Jak przygotować:

A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka

Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto, przesiać mąkę i nożem posiekać masło i cukier na małe kawałeczki. Od tego momentu formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wysmarowane masłem formy należy posypać bułką tartą. Z ciasta uformowaliśmy kółka i rozwałkowaliśmy je tak, aby pasowały do foremek. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Jeśli chcemy, aby babeczki zachowały piękny kształt, proponuję wyłożyć ciasto papierem i dociążyć zwykłą fasolą lub kulkami ceramicznymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po pieczeniu przez około 15 minut zdejmij obciążony papier i piecz jeszcze przez 5 do 10 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Po ostudzeniu wyjmij babeczki z foremek i napełnij je kremem. 2 Ułożyć krem budyniowy zgodnie z układem na grupie. Powstałą w wyniku gotowania dodać do niej rozpuszczoną czekoladę, zmiksować na gładką masę, następnie w tym momencie dodać rum, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do schłodzonej masy budyniowej dodać ubitą śmietanę i krótko zmiksować do połączenia składników. Ubij śmietanę, aż będzie sztywna. Testujemy, czy ma wystarczająco dużo słodyczy; jeśli nie, cukier puder można wykorzystać do jego ulepszenia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *