Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach…mniam
kruche babeczki z mascarpone – składniki:
- Masa :
- 4 żółtka
- Cukier puder
- 600g mąki
- 400g masła
- Kruche babeczki (14szt):
- 200 g mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 400 g śmietana 30%
- Szczypta soli
- Kruche babeczki napelnione konfiturą z czerwonej porzeczki lub jagodową z masą z mascarpone.. Uzupełnieniem są owoce i kwiatki.. Pycha…
kruche babeczki z mascarpone Jak zrobić:
Zobacz także: łatwe naleśniki
1. Piec powinien mieć temperaturę 200 stopni. Mąkę przesiewam przez sito. Dodaj cukier, sól, zimne masło i żółtka. Ręcznie mieszam ciasto. Wkładam go do torby i trzymam przez około 20 minut w lodowej skrzyni. Rozłóż foremki i użyj ich do smarowania. Po podzieleniu ciasta na 14 kulek, użyj ich do wypełnienia foremek. Dziurki robię widelcem. Ciasto pokryłam folią aluminiową i posypałam fasolą, aby babeczki zachowały kształt. Po podgrzaniu przez około 12 minut zdejmij folię i gotuj przez około 3 minuty, aż będą lekko lśniące. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na metalowej kratce, uważając, aby nie utworzyły się foremki. Masa: Cukier dodaję w trakcie ubijania śmietany. Po chwili miksowania dodać ser. Połącz wszystko jak jedną łyżką. Masę przekładam do tortownicy i masą napełniam babeczki. Upiększaj, jak uważasz za stosowne.
Dodaj komentarz