Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam 🙂
kruche ciasteczka na żółtkach – lista składników:
- Ciasto:
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasteczek
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- 2 szklanki mąki tortowej
kruche ciasteczka na żółtkach Przygotowanie:
Zobacz także: inna receptura
misce połącz mąkę, cukier puder i żółtka. Układaj kombinację, aż uformuje ciasto, a następnie dodaj pastę do smarowania lub margarynę. Z ciasta uformować kulę i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. 2 Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką, wytnij ciasteczka foremkami w kształcie serc, połówki ciastek zrób dziurki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3 Intensywnie piekę przez około 10 do 15 minut w temperaturze 180°C do uzyskania połysku, uważając na nie, ponieważ szybko jedzą. Całkowicie ostudzić wypieki. Cztery smakołyki tłumaczą całość i początek dylematu. Przedstaw cukier puder do sprzątania. 5 Naprawdę chcę wierzyć, że uczestniczyłeś w kolacji. Wskazówki: kubek o pojemności 250 mililitrów.
Dodaj komentarz