Jak zrobić Kruche ciasteczka z czekoladą, bekonem i chili

Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka wielkanocne to bardzo dobry pomysł na pyszne i łatwe do zrobienia ciasteczka świąteczne. Ciasteczka z dodatkiem kakao i konfitury wiśniowej idealnie sprawdzą się na deser podczas świąt wielkanocnych. Przepis na ciasteczka wielkanocne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao, konfitura wiśniowa, jogurt naturalny.
Jak zrobić ciasteczka wielkanocne? W misce umieść ciepłe masło, ubij je do powstania puszystej masy. Do masła dodaj cukier i ubij. Wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę pszenną i kakao oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Z masy formuj ciastka z małym wgłębieniem. We wgłębienie nałóż łyżeczkę konfitury. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Wiśnie to owoce sezonowe dostępne w okresie od lipca do sierpnia. Wiśnie mają czerwony kolor i świetnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów. Lekko kwaśny smak wiśni świetnie sprawdza się także w konfiturach i dżemach. Wiśnie można także wykorzystywać jako substrat do produkcji domowych alkoholi takich jak wina i nalewki na spirytusie. Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, B, C oraz kwasu foliowego. Owoce jagodowe, które alternatywnie możesz dodać do ciasta, są bogatym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Wiśnie zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie diabetyków. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.
Podsumowując szybkie ciasteczka wielkanocne to prosty przepis na pyszne ciastka do kawy i herbaty. Ciasteczka są dobre do przechowywania w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Ciasteczka możesz przygotować także z dodatkiem innej konfitury. Jedno jest pewne, możesz śmiało zaangażować małe elfy do pomocy, mój synek bardzo lubi wykrawać różne ciasteczka świąteczne, a im starszy tym większe zacięcie do kuchni w nim widzę. Wypróbuj sprawdzony przepis na kruche ciasteczka świąteczne. Maślane, kruche ciasteczka świąteczne pachnące wanilią, cynamonem i goździkami, przypomną ci smak i zapach dzieciństwa. Pyszne kruche ciasteczka jak kiedyś, rozpływają się dosłownie w ustach. Nie jestem zwolenniczką smalcu, ale te ciacha to zdecydowanie hit w moim domu!!! U mnie połączyłam smalec pół na pół z masłem, żeby było ciekawiej zrobiłam kilka ciasteczek nawet z witrażykiem. Takie ciacha możesz również przygotować z maszynki. Jedno jest pewne, możesz śmiało zaangażować małe elfy do pomocy, mój synek bardzo lubi wykrawać różne ciasteczka świąteczne, a im starszy tym większe zacięcie do kuchni w nim widzę. Dlatego warto odtworzyć tę recepturę na ciasteczka z czekoladą, które wspaniale sprawdzają się na co dzień, ale również od święta, a przy okazji pozbawione są cukru.
Kruche ciasteczka obficie pokryte gorzką czekoladą, chrupiącym bekonem oraz ostrym chili to oryginalny dodatek do kawy czy herbaty.

ciasteczka z czekoladą – lista składników:

  • kruche ciasto:
  • obłożenie:
  • 4 plasterki wędzonego surowego boczku
  • szczypta soli
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płatki chili
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

ciasteczka z czekoladą Jak zrobić:

Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis

1. Rozdrabniamy mąkę na stolnicy za pomocą rozdrabniacza, następnie dodajemy cukier, sól i pokruszoną pastę. Szybko rozdrabniając kruszonkę z żółtkami i śmietaną, możesz zrobić gładkie ciasto. Uformuj kulę z folią antypoślizgową, wstaw do lodówki na dwie godziny. Hitter, który ostygł, podzielony na kilka kawałków, skończony i zakreślony. Ułożyć krążki na 12 do 15 minut w temperaturze 180 do 190 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrożnie przenieś podgrzane smakołyki na ruszt. Aby rozpuścić czekoladę, pokrusz ją i dodaj trochę mleka. Do pokrycia ciasteczek można użyć roztopionej czekolady. Smaż boczek z obu stron, aż będzie czerwonawy. Połóż kanał na ręczniku. Płatki chili i okruchy bekonu należy posypać wierzchem ciasteczek. Pozwalamy mu wyschnąć naturalnie.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *