Jak zrobić Makowe babeczki z kremem cytrynowym

Proste babeczki makowe doskonałe na święta!

babeczki z kremem cytrynowym – lista składników:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżek suchego maku
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • Ciasto:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • Krem maślany cytrynowy:

babeczki z kremem cytrynowym Jak przygotować

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Ciasto: Najlepiej, aby wszystkie mocowania miały temperaturę pokojową! Filtrując je razem, mąka i proszek do pieczenia stają się jednym. W misce połącz cukier puder i miękkie masło i ubij na puszystą masę. W trakcie dodawaj jajka jedno po drugim. Następnie ponownie dodaj aromat, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Suchy mak należy dodać pod koniec. Umieść zorganizowanego pałkarza w foremkach na babeczki do 2/3 ich poziomu. Gotuj przez 20 do 25 minut na grillu rozgrzanym do 180 stopni, aż ładnie wyrośnie i nabierze wspaniałego brązowego koloru (z piekarnika powinien wydobywać się oszałamiający zapach). Po wyjęciu z piekarnika babeczki odstawić na metalową kratkę do ostygnięcia. 2. Cytrynowy krem do smarowania: krem wrażliwy zmiksować na puszystą masę, następnie powoli dodawać oddzielony cukier puder i dalej miksować, na koniec dodając mleko i sok z cytryny. Wystudzone babeczki napełnij kremem. Zjedz cudowną kolację!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *