Bardzo proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z wiśniami. Ostatnio bardzo często przygotowuje takie małe babeczki zamiast placka, każdy podchodzi i podjada kiedy chce a nie ciągle okruszki i nóż brudny. Małe babeczki na wytrawnie, z dodatkiem bazylii, suszonych pomidorów i mozzarelli. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Kremem, który wymyśliłam ozdobicie bez problemu torty czy małe babeczki, lekko zastyga, ale jest nadal puszysty, jednak wzór zostaje zawsze w tej samej formie. Babeczki to popularna forma małych wypieków. Ich najpopularniejszymi siostrami są amerykańskie muffiny, które przygotowywane są w różnych wariantach smakowych, a tymi najbardziej uwielbianymi są klasyczne waniliowe lub czekoladowe.
Babeczki z rabarbarem to wyśmienita propozycja babeczek z dodatkiem kwaśno słodkiej rośliny. Rabarbar to jedna z najpopularniejszych roślin w okresie letnim. Z jego użyciem najczęściej przygotowywany jest kompot z jabłkami lub truskawkami oraz ciasto drożdżowe, lub jogurtowe. Jest on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i jest on tam powszechnie nazywany rośliną do ciast. Rabarbar im mniej dojrzały tym jest bardziej kwaśny. Dojrzałość rabarbaru rozpoznajemy po jego kolorze, ten zielony z odrobiną koloru czerwono różowego jest niedojrzały, im bardziej różowy, tym bardziej dojrzały. Ten różowy kolor nadaje kompotowi wyjątkowy kolor. Rabarbar jest bardzo zdrowy, jest bogaty w witaminę C, witaminę E oraz witaminę A, a także potas i fosfor. Rabarbarowe muffiny możesz przerobić na bardzo zdrowy wypiek, zamieniając jedynie dwa składniki. Zamiast mąki pszennej tortowej wykorzystaj mąkę pszenną pełnoziarnistą, a zamiast cukru białego użyj ksylitolu lub erytrytolu, możesz nawet wymienić tylko połowę cukru, a babeczki już będą zdrowsze. Takie muffiny idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub jako dodatek do drugiego śniadania, a także jako podwieczorek i słodka przekąska na przykład na imprezie czy spotkaniu. Przepis na babeczki z rabarbarem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Muffiny z rabarbarem możesz wykonać także z dodatkiem truskawek czy kruszonki. Rabarbar świetnie skomponuje się także z jabłkami czy morelami. Możesz eksperymentować z różnymi połączeniami, jednak nie zapomnij wykonać babeczek z samym rabarbarem.
Proste babeczki z rabarbarem idealnie sprawdzą się na wiosenny czy letni szybki i łatwy wypiek. Te małe babeczki są pełne wyśmienitego smaku i aromatu. Z powodzeniem wykonasz je z pomocą dzieci.
małe babeczki – lista składników:
- 4 jajka
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki
- 2 foremki do muffinów(każda po 12)
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 24 papilotki do muffinów
- 250 g masła
małe babeczki Jak zrobić:
Zobacz koniecznie: inna ciekawa recepturka
Babeczki wielkości małych babeczek: Przed rozpoczęciem rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Następnie należy wymieszać miękkie masło, aż stanie się puszyste. Po dodaniu różnych składników zmiksuj jeszcze raz lub z niską prędkością. Umieść papierowe kubki w foremkach tak, aby ciasto przykryło większość z nich. Podgrzewaj foremki przez 15 do 18 minut w nagrzanym piekarniku. Pracuj dalej w razie potrzeby, gdy babeczki ostygną. Sprawdziłem, przepis pochodzi z jednego z lokali. Babeczki nie wymagają proszku do pieczenia i pięknie się pieką, dzięki czemu idealnie nadają się dla dzieci.
Dodaj komentarz