Oczywiście jako mama dwóch dziewuszek musiałam przygotować je w formie serduszek, aby chętnie się „rzuciły” na takie jedzonko. I chyba nie muszę Was przekonywać jaki zachwyt na ich buziach malował się gdy postawiłam talerz na stole z takimi naleśniczkami. A może Wy zaserwujecie jutro lub w niedzielę ukochanym osobom takie śniadanko? Serdecznie polecam i zapraszam:)
naleśniki ażurowe – lista składników:
- 10 g ksylitolu
- 1 jajko
- 50 g mąki
- 4 łyżki oleju
- 150 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g płatków kukurydzianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
naleśniki ażurowe Jak zrobić
Zobacz również: inny przepis
1. Dokładnie wymieszaj płatki w pojemniku blendera. Następnie należy dodać mąkę, koncentrat, jajko i ksylitol. Mieszanka wstępna. Całkowicie wymieszaj z mlekiem. Aby zagęścić hitter, dodaj dwie łyżki oleju, wymieszaj i odstaw na 20 do 30 minut. Powinien być grubszy niż „zwykłe” naleśniki. 2. Nasmaruj małą patelnię niewielką ilością oleju, rozgrzej ją. Po dokładnym wlaniu hittera do dowolnego modelu, wlej mieszankę do przygotowanego porządnego wsadu za pomocą dowolnej końcówki. Smaż jedną stronę, aż się skarmelizuje, a następnie ostrożnie odwróć i smaż drugą stronę. Posyp cukrem pudrem, zdejmij z ognia i od razu podawaj. Mieć smaczny posiłek!
Dodaj komentarz