Cały czas eksperymentuję z moim przepisem na lukier plastyczny: ostatnie zmiany to mniej żelatyny i wałkowanie lukru na naoliwionej powierzchni. Prosty sposób na podanie galaretki, czyli
wielkanocne galaretki
dla dzieci
, które zrobicie w kilka chwil. Do ozdoby wykorzystałam domowy lukier plastyczny, a reszta to wiórki i galaretka w kolorze zielonym. Koniecznie zobaczcie też
deser galaretkowy z pływającą kaczuszką
(na lany poniedziałek jak znalazł :)).
Dzisiejsze
wielkanocne galaretki
to nie tyle przepis, co sposób podania, zamiast galaretek możecie zrobić mus na bazie śmietanki, np.
panna cotte
. Smacznego. Buttercream. Frosting. Frost a cake
. Amerykanie szaleją na punkcie cupcakes, a Wy coraz częściej pytacie o to, jak udekorować babeczki i czy pokazywany przeze mnie
lukier plastyczny
nadaje się do tego. Owszem, nadaje, ale tak naprawdę
lukier do dekoracji cupcakes
to lukier na bazie masła, taki
krem maślany
z dużą ilością cukru pudru (w końcu to lukier). Jest słodki, ale daje nieograniczone możliwości dekoracji. Wszystko zależy od Waszej pomysłowości.
Dzisiejszy lukier jest idealny do dekoracji cupcakes (polecam przepis na klasyczne
cupcakes
), muffinów, babeczek, tortów,
rolad
itd. Jest rewelacyjny i możecie go przygotować w kilka chwil. 🙂 W dodatku lukier możecie dowolnie barwić barwnikami spożywczymi lub naturalnymi (np. sokami). Możecie też go aromatyzować różnymi dodatkami, tak jak krem, dodając troszkę dżemu, kakao czy zmiksowanych owoców. Wszystko zależy od tego, jakie babeczki czy tort chcecie ozdobić.
Przepis na
lukier do dekoracji cupcakes
jest w wersji podstawowej, czyli waniliowej. Udekorowane babeczki czy torty proponuję trzymać w lodówce (lukier szybko tam zastyga), a przynajmniej schłodzić kilka minut przed podaniem. Ale nie ma przeciwwskazań, by zostały w temperaturze pokojowej, lukier i tak wyschnie. Na pewno dekoracje się nie „rozjadą”, możecie też babeczki spokojnie przewieźć na drugi koniec kraju i wręczyć bliskiej osobie zamiast kwiatów. 🙂 Oczywiście możecie zastąpić lukier plastyczny kremem śmietanowym. Taki tort możecie z wierzchu ozdobić lukrem maślanym , za to przy tym kremie odradzam lukier plastyczny – będzie za słodko. Przypomina lukier plastyczny, a jednak jest (moim zdaniem) smaczniejsza i ciut mniej słodka, choć nadal baaardzo słodziutka. Jak zrobić
masę cukrową
do dekoracji tortów i lepienia figurek, czy
lukier plastyczny
jest trudny do zrobienia? O czym warto pamiętać masę cukrową na tort? Zobaczcie nowy wpis z filmem, gdzie krok po kroku pokazuję, jak przygotować słodką masę do dekoracji w domu. Tak, jest słodka, ale o wiele smaczniejsza niż taka kupna masa, a w razie potrzeby możecie ją zabarwić na dowolny kolor.
Ponad 7 lat temu przepis na lukier plastyczny był jednym z pierwszym na tym blogu, był też jednym z pierwszych przepisów po polsku na
fondant
do dekoracji tortów. Dzisiaj chcę wam pokazać jeszcze lepszy film, na jeszcze lepszą, niezawodną masę do dekoracji tortów.
Polecam wam również inne masy, które świetnie sprawdzą się przy dekorowaniu tortu:
plastyczna czekolada
oraz
krem ozdobny lekki jak chmurka
.
Masa idealna do tworzenia dekoracji i pokrywania nią tortów w stylu angielskim. Robi się ją szybko, a składniki wbrew pozorom są ogólnodostępne. Jest o wiele tańsza niż ta już gotowa dostępna w niektórych sklepach!
lukier plastyczny – składniki:
- 3 łyżeczki \’Planty\’ (opcjonalnie, szukać należy jej na stoisku z masłami i margaryną, jest nawet w podobnym opakowaniu)
- 750 – 800 g cukru pudru (dokładnie przesianego)
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
- 00 g glukozy najlepiej w proszku (do kupienia w aptece lub trzykrotnie taniej w supermarkecie, takie opakowanie można już dostać
- 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
- kilka kropel gliceryny (opcjonalnie, masa jest \’\’szlachetniejsza\’\’)
- 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml – jeśli glukozy w proszku
lukier plastyczny Jak przygotować:
Zobacz również: inny przepis
Żelatynę można rozpuścić, mocząc ją w wodzie, aż napęcznieje. Planta i glukoza powinny być całkowicie wymieszane, gdy połączenie jest jeszcze płynne, ale nie bulgocze. 2 Ponieważ tak jest wygodniej, zalecam przygotowanie masy cukrowej w metalowej misce, jeśli zamierzacie ją wyrabiać ręcznie. Alternatywnie możemy użyć miksera i wybrać końcówkę do wyrabiania ciasta drożdżowego. Połowę dokładnie przesianego cukru pudru zagnieść z połową wcześniej rozpuszczonej glukozy i żelatyny. 3 Stopniowo dodawać cukier puder, aż połączenie uzyska odpowiednią konsystencję. Od tego momentu połóż masę na półce, która została posypana cukrem pudrem i fizycznie zmień ją w kulkę. Następnie możemy go rozwałkować, aby przykrył ciasto lub nadać mu dowolny kształt. Zrobiłem to wszystko ręcznie, prawie bez żadnych problemów. Masę początkowo mieszałam łyżką, a gdy zrobiła się wystarczająco gęsta, postawiłam ją na blacie i ugniatałam z cukrem pudrem. 4 Jeśli tak jak ja chcesz uzyskać ciemny, prawie czarny kolor robiąc oczy z kakao, możemy do gotowej masy dodać barwnik spożywczy. Ponieważ jednak zmienia konsystencję masy, czyni ją łamliwą i mniej elastyczną, należy dodawać jej dużo. Nie ma takiego problemu ze standardowymi tonami. Masa szybko wysycha, dlatego należy ją przechowywać starannie owiniętą folią samoprzylepną, a gdy stwardnieje podgrzać w mikrofalówce (lub tak jak ja – w misce nad prysznicem wodnym). Należy pamiętać, że przykrywając ciasta masą cukrową, należy je posmarować masłem lub masą maślano-budyniową. Ponieważ zmiękczają masę, stanowczo odradza się stosowanie kremów z bitą śmietaną. Dodatkowo nałożenie go bezpośrednio na biszkopt spowoduje, że za szybko stwardnieje i nie będzie dokładnie przylegał. Aby uzyskać instrukcje krok po kroku, jak zrobić oczy lub kokardki na Halloween, zajrzyj na mojego bloga.
Dodaj komentarz