mini pączki drożdżowe – lista składników:
- 5-6 łyżek cukru
- skórka otarta z połówki cytryny
- suszonych
- cukier puder do oprószenia
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki masła
- 1/2 kieliszka spirytusu
- 1/2 kg mąki
- olej do głębokiego smażenia
- Na około 16 sztuk
- pszennej
- 5 żółtek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
mini pączki drożdżowe Jak przygotować:
Zobacz również: inna receptura
Pączki drożdżowe i bez nadzienia: Drożdże połączyć z dwiema łyżkami mąki, jedną łyżką cukru i ciepłym, ale nie wrzącym mlekiem. Pozwól drożdżom rosnąć. W misce wymieszaj żółtka z pozostałym cukrem i ubij na gładką masę. Dodać układ wyrośniętych drożdży, mąkę, sól i zmielony sok z cytryny. Jeszcze raz dodać do mieszanki i ułożyć. Odwracamy się, aby wznieść się w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozłóż je na stolnicy, aż będzie miało grubość około 1,5 do 2 cm. W tym momencie rozgrzej olej i układaj pączki jeden po drugim. Za pomocą widelca lub patyczka przewróć je na drugą stronę, gdy jedna strona będzie złota. nbsp; Umieść nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i rozprowadź go. Dodaj posypkę z cukru pudru.
Dodaj komentarz