mini pączki z serka – składniki:
- 2 jajka
- pszennej
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
- 1 mały cukier waniliowy
- olej do smażenia
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru + do obtoczenia
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5szkl. mąki
mini pączki z serka Jak zrobić:
A może spodoba Ci się także: inna ciekawa recepturka
Pączki z mascarpone i cheddarem na małą skalę W misce wymieszaj mąkę tortową, cukier puder, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Przed dodaniem wódki, serka mascarpone, jajek i ekstraktu waniliowego, jeszcze raz zmiksować. W rezultacie powinna powstać gęsta, lepka mieszanka. Mieszanie ich może być kłopotliwe. W dużym garnku rozgrzej dużo oleju. Z ciasta formować małe kulki, formując je w kulki rękami i umieszczając je w gorącym oleju łyżką lub dłonią nasączoną olejem. Smażyć krótko przez kilka minut na małym ogniu. W miarę samodzielnego gotowania pączki powinny stać się bardziej zaokrąglone. Odsącz tłuszcz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze pudrze, aż będzie prawie chłodny.
Dodaj komentarz