Jak zrobić Muffinki jabłkowe z kruszonką

Za oknem nadal śnieg i choć temperatury są już nieco łaskawsze, to cały czas trzyma mróz. Czas więc na mroźne,
śnieżne minimuffinki
. Co prawda, jedynie wygląd mają mroźny, w smaku są lekko słodkie – takie delikatne, malutkie babeczki. Bez nadzienia, a po prostu z delikatnym ciastem, pulchniutkim i leciutkim, takie w sam raz na dwa kęsy. Słodkie małe kęsy. 😉
Do tej pory podawałam przepisy na duże, klasyczne
muffinki
, przyszedł więc czas na minimuffinki. W zasadzie różnica polega na czasie pieczenia, bo z ciasta na 12 muffinów wychodzą 24 minimuffinki, a że są mniejsze, to i czas krótszy.
Zapraszam Was na
malutkie babeczki
przybrane słodkim lukrem i zimowymi gwiazdkami, takie proste muffinki, które każdemu posmakują. Smacznego. Zapraszam Was na malutkie babeczki przybrane słodkim lukrem i zimowymi gwiazdkami, takie proste muffinki, które każdemu posmakują. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką. Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Muffinki jabłkowe to pyszna i aromatyczna wersja znanych i lubianych babeczek. Babeczki jabłkowe są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się jako podwieczorek, słodką przekąską lub słodki dodatek do drugiego śniadania dla dzieci. Przepis na muffinki jabłkowe możesz modyfikować pod względem swoich potrzeb oraz diet. Cukier możesz wymienić na ksylitol, mąkę pszenną tortową na pełnoziarnistą, jeśli zależy Ci na wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Babeczki możesz wykonać z olejem zamiast masłem oraz dowolnym napojem roślinnym zamiast mlekiem w diecie bezmlecznej. Babeczki dają dużo możliwości eksperymentowania, dzięki zamianie składników możesz przygotować pyszne i zdrowe babeczki. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką. Będą wtedy mini wersją szarlotki.
Muffinki jabłkowe są pyszne i aromatyczne. Małe babeczki o smaku szarlotki świetnie sprawdzą się w jesienne dni jako mała, słodką przekąską do kawy czy herbaty. Przepis na muffinki jabłkowe możesz modyfikować pod względem swoich potrzeb oraz diet. Muffinki jabłkowe są pyszne i aromatyczne. Te proste muffinki jabłkowe z cynamonem możesz przygotować także z kruszonką.

Składniki na muffinki jabłkowe:

  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • szczypta cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę. Kruszonka: 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko

muffinki jabłkowe Przygotowanie:

A może spodoba Ci się także: inny ciekawy przepis

rozłupać lub pocierać kawałki razem palcami, aby uformować kęsy, gdy się rozpadną. wyluzuj. 2 Przesącz mąkę i połącz ją z popem i proszkiem. Dodaj cukier, wanilię, olej i maślankę do jajka i dobrze ubij. Mieszaj z suchymi mocowaniami, aż będą bardzo połączone. Zmiksuj jedną filiżankę jabłek o jednolitych kształtach. 3 Masę przełożyć do kubeczków do bułek włożonych w kształtki do bułek. W każdej rolce umieść dwa lub trzy kawałki jabłka. Zabij psujące się, pokrusz lub zmiażdż bułki. 4 Piecz przez około 15 minut w 200oC i kolejne 10 minut w 180oC testując suchym patykiem przed wyjęciem z piekarnika. 65 minut Źródło: Twój stan


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *