muffinki na słono z szynką – lista składników:
- Sól
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ketchupu
- 2 szalotki
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- 60 g masła
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Oregano
- Pieprz
- pszennej
- 175 g mąki
- Olej
- 60 g sera
- 100 g szynki serrano
- 50 g sera
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Papryka
muffinki na słono z szynką Jak zrobić:
Zobacz również: inny przepis
Aby przygotować pikantne herbatniki z szynką serrano, rozpuść pastę. Po pokrojeniu w kostkę podsmaż paprykę i szalotkę na oleju. W misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia. W misce wymieszaj mleko, musztardę i ketchup. Posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Zetrzyj ser gouda, ser gorgonzola pokrój w kostkę, a szynkę pokrój na mniejsze kawałki. Za pomocą łyżki połącz wszystkie dodatki, dodając oregano, sól i pieprz. Podzielone między patelnie do ciastek. Zaplanuj w 180 stopniach C, aż wykałaczka wyjdzie sucha, około 20 minut. Można go u nas podawać na ciepło lub na zimno. Na wierzch każdej babeczki połóż szynkę.
Dodaj komentarz