Jak zrobić Muffinki szpinakowe z kremem z zielonego groszku i jajkiem przepiórczym

Cudownie zielone i pyszne czosnkowo, groszkowo, szpinakowe muffinki ze wspaniałym kremem i malutkim przepiórczym jajeczkiem.

muffinki szpinakowe – lista składników:

  • pieprz
  • 15 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 ugotowane jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • sól
  • KREM:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g startego żółtego sera
  • 80 g majonezu
  • PONADTO:
  • tymianek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 jaja
  • tłuszcz do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • 80 g majonezu
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mała cebulka
  • 50 g mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka oleju
  • rzeżucha
  • 150 g mąki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • garść świeżego szpinaku
  • MUFFINKI:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jajek przepiórczych

muffinki szpinakowe Przygotowanie:

Zobacz także: inny ciekawy przepis

1. Zmiksować jajka, szpinak, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny na gładką, zieloną masę. 2. Po obraniu drobno posiekaj czosnek i cebulę. 3. Szpinak, mrożony zielony groszek, cebulę i czosnek należy dokładnie wymieszać. 4. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Połącz wszystko ze sobą. 5. Naczynie biszkoptowe należy posmarować olejem obok bułki tartej. 6. Mieszanka powinna wnikać w otwory równą warstwą. 7. Przygotować około 20 do 25 minut w 180 stopniach. 8. Po wyjęciu formy z piekarnika pozwól jej ostygnąć. 9. Drugą cebulę, po pokrojeniu w kostkę i obraniu, podsmażyć na oliwie. 10. Od tego momentu dodaj mrożony groszek i trochę wody i gotuj na małym ogniu, aż groszek będzie delikatny. 11. Po dodaniu szpinaku krótko podsmażamy. Uspokój się. 12. Zmiksuj w blenderze ser, majonez, obrane jajko, schłodzone warzywa i sok z cytryny. Zmiksuj do uzyskania gładkiego kremu. Pora roku. Fajne, 13. Schłodzonym kremem grochowym można ozdobić babeczki. 14. Jaja przepiórcze powinny rosnąć na twardo przez trzy minuty, obrać je i wyciąć środek. 15. Babeczki można wzbogacić rukwią wodną, tymiankiem i jajkami.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *