muffinki z czekoladą i malinami – składniki:
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej pokrojonej na małe kawałki
- szczypta soli
- łyżek sosu malinowego ewentualnie soku malinowego lub domowego dżemu malinowego (można przetrzeć również świeże maliny
- 2 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- Składniki mokre:
- 1 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- Składniki suche:
muffinki z czekoladą i malinami Przygotowanie
Zobacz koniecznie: inny przepis
Bułki z czekoladą i malinami Ubij jajka, po czym dodaj w całości mokre mocowania – z wyjątkiem czekolady i malin – i delikatnie wymieszaj. Połącz suche składniki. Delikatnie mieszając ze sobą suche i mokre składniki, można je połączyć. Przed włożeniem gotowej masy do foremek dodaj do niej około łyżeczki malin i kawałków czekolady. Nakładanie masy warstwami i dodawanie kawałków czekolady do różnych części muffinki to najlepszy sposób na włączenie czekolady. Przez 20 do 25 minut piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. aż patyczek będzie suchy w dotyku.
Dodaj komentarz