muffinki z jeżynami – lista składników:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju,
- mleka
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 szklanki jeżyn
- jeżyny
- 250ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
muffinki z jeżynami Przygotowanie:
Zobacz również: ciasteczka z bezą
Herbatniki z jeżynami 2 Połącz suche składniki w jednej misce: cukier, sól, proszek do pieczenia i mąkę Połącz mokre składniki w kolejnej misce: olej, mleko i jajka, i dokładnie je ubij. Następnie ostrożnie wymieszaj suche składniki z mokrymi, aż suche staną się rozmoczone. Do ostatniej mieszanki dodaj suszone, oczyszczone jeżyny. Po prostu zamieszaj. Przełóż masę do formy wypełnionej kubkiem (ta porcja ciasta wystarcza na około 17 babeczek). W piekarniku nagrzanym do 200 stopni podgrzewaj herbatniki przez około 20 minut (aż będą złocistobrązowe). Podawać ze świeżymi jeżynami i listkami mięty jako dekoracją. Ciesz się posiłkiem!
Dodaj komentarz