Muffinki z wiśniami i czekoladą. Smaczne muffinki z dużą ilością czekolady. Dzięki wiśniom są lekko kwaskowate i wilgotne. W przygotowaniu bardzo szybkie i łatwe. Polecam
muffinki z wiśniami i czekoladą – lista składników:
- gorzka poszatkowana czekolada 10 dag
- roztopione masło 10 dag
- wiśnie świeże, rozmrożone lub z kompotu 15 dag
- naturalny jogurt 18 -20 dag
- sól szczypta
- cukier 10 dag
- jajko duże 2
- biała poszatkowana czekolada 10 dag
- proszek do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki
- mąka 30 dag
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
muffinki z wiśniami i czekoladą Jak zrobić
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Wiśnie należy przekroić na pół i rozmrozić. Połącz cukier, sól i proszek do pieczenia w pojedynczej misce. Zmiksuj ze sobą obie czekolady. W innej misce krótko wymieszaj jogurt, jajka, masło i aromat. Połącz suche składniki tylko do połączenia łyżką. Wprowadź mieszaninę. Łyżką delikatnie wymieszaj wiśnie. Masą wypełnij papierowe lub silikonowe foremki do ciastek i wyłóż nimi blachę do pieczenia (ja wypełniłam je do samej góry). W 180 stopniach podgrzać. Uspokój się. Weź udział w posiłku 🙂
Dodaj komentarz