Cudownie zielone i pyszne czosnkowo, groszkowo, szpinakowe muffinki ze wspaniałym kremem i malutkim przepiórczym jajeczkiem. Pyszne muffinki z mąki pszennej razowej typ 2000, zawierającej dużą ilość naturalnego błonnika, bogatego w witaminy i mikroelementy. Przepis na muffinki z mąki kokosowej to wybór dla miłośników przepisów ciekawych, a także osób kochających nowoczesną kuchnię. Idąc tym tropem, zrobiłam identyczne w smaku muffinki z orzechami i żurawiną – również pełne orzechów i bakalii. Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki z borówkami.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, borówki lub inne owoce, jajka, mleko i odrobinę oleju.
Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.
Zatem, jak zrobić muffinki z borówkami?
Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.
Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser. Tym razem muffinki z zsiadłym mlekiem i borówkami. Muffinki z chleba tostowego to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które pomimo swojej prostoty, prezentuje się naprawdę wyjątkowo.
Składniki na muffinki z:
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 8 dużych śliwek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300ml maślanki
- 150g cukru
- 75g gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki cynamonu
- włoskich
- 375g mąki
- 100g masła
- 200g orzechów
muffinki z Jak przygotować:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
Bułeczki ze śliwkami Margarynę pokruszyć w małej przegródce, ostudzić i wymieszać blenderem z żółtkami i maślanką. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj trochę soli, cynamonu i cukru. Dodaj olej, posiekane orzechy i pokrojone śliwki i mieszaj do uzyskania gładkości z mieszanką maślanki. Podziel hittera na wysmarowane masłem foremki lub wkładki. Podgrzej około 200 stopni Fahrenheita w 25 sekund.
Dodaj komentarz