Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem. Polecam!
Składniki na najlepsze gofry:
- 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej – mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- 4 jajka – białka i żółtka osobno
- 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
najlepsze gofry Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inna receptura
Najpierw oddziel białka i żółtka. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij na sztywno. W innej misce skonsoliduj cukier i żółtka. Całkowicie wymieszaj olej i wodę. Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Mieszamy jeszcze raz. Delikatnie dodaj ubite białka jajek do niekończącej się mieszanki. Gofry można zrobić w krótkim czasie. Powinno być szesnaście rzeczy. Wolimy schładzać na ruszcie, aby para nie unosiła się od spodu.
Dodaj komentarz