Jak zrobić Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem. Pożywne danie z aromatycznym serowym sosem to idealna propozycja na letni obiad.

Składniki na naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem:

  • 1-2 cebule
  • 40 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Składniki na sos:
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 90 ml wody gazowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Składniki na naleśniki:
  • pieprz
  • pieprz
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 125 ml mleka 3,2%
  • sól
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól
  • 90 g mąki tortowej
  • 1 jajko

naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem Przygotowanie

Zobacz także: inny ciekawy przepis

Śśników: W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto na gładką masę. Do smażenia naleśników używa się bardzo gorącej patelni z cienkim dnem z dwóch stron. Przygotowanie nadzienia: Mięso z kurczaka solimy i pieprzymy przed pokrojeniem na małe, trójwarstwowe kwadraty i obsmażeniem na oleju. Usmażone mięso przełożyć do miski. Cebulę pokrojoną w małe kształty usmażyć w naczyniu, w którym kurczak był przypalony (jeśli to ważne, dodać 1 łyżkę oleju). W momencie, gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj szpinak i czosnek, który właśnie wypłynął z prasy. Dusić całość lub smażyć przez około trzy minuty. Do kurczaka można dodać podsmażoną cebulę i szpinak. Mieszamy. 2. Przepis na sos: Podsmaż wyciśnięty czosnek na oliwie. Cały czas mieszając, gotuj czosnek z mąką, aż okaże się delikatnie lśniący. Posypać parmezanem i śmietaną. Zmniejsz moc i gotuj, wytrwale mieszając, aż cheddar będzie gładki, a sos zgęstnieje. Do smaku doprawiamy sos solą i pieprzem. Delikatnie wlej połowę sosu do nadzienia. 3. Sposób podgrzewania naleśników ze szpinakiem i kurczakiem: Piekarnik powinien być gotowy, gdy ma 180 stopni. Na każdym naleśniku nałóż dwie do trzech łyżek nadzienia, zwiń i podawaj. Posypać połową mielonego sera cheddar. W naczyniu bezpiecznym dla brojlerów ułóż naleśniki. Wierzch posyp startym serem i zalej pozostałym sosem. Podgrzewaj przez około dwadzieścia minut. Mieć smaczny posiłek!


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *