Jak zrobić Naleśniki zapiekane z serem

Naleśniki na maślance są lekko kwaśne i bardziej wyraziste w smaku niż przygotowane na mleku. Naleśniki z maślanki to prosty przepis na małe co nieco nie tylko dla dzieci. Naleśniki można podać jako deser lub słodkie śniadanie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie do nich wytrawnego farszu warzywnego lub mięsnego. Przepis na naleśniki z maślanki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, maślanka, jajka, cukier, serek homogenizowany naturalny, dżem śliwkowy, masło.
Jak zrobić naleśniki z maślanki? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, wlej maślankę i rozpuszczone masło, zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i zmiksuj do powstania gładkiego ciasta bez grudek. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż pojedynczo placki. Wlewaj po około 3/4 chochli ciasta, aby naleśniki nie były zbyt grube. Naleśniki posmaruj serkiem homogenizowanym i dżemem śliwkowym, po czym zwiń w rulon.
Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych w naszym ciele, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Jajka zawierają także mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Maślanka jest produktem ubocznym powstającym przy produkcji masła. Jest ona bardzo dobrym źródłem soli mineralnych. Maślanka jest niskokaloryczna, ma lekko kwaśny smak i świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli oraz słodkich wypieków.
Podsumowując pyszne naleśniki z serkiem i z dżemem to bardzo dobry pomysł na deser. Naleśniki na maślance są lekko kwaśne i bardziej wyraziste w smaku niż przygotowane na mleku. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je także przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Naleśniki można podać z dowolnymi dodatkami. Ryba ze szpinakiem i serem pleśniowym
, a dokładniej ryba z sosem szpinakowo-serowym, to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze robi je Michał i zawsze wychodzi znakomicie. Uwielbiam taki obiad.
Dla niektórych może to być zaskoczenie, ale rybę tak przyrządzoną jadamy z ryżem i nie wyobrażam jej sobie z ziemniakami czy makaronem. Delikatny ryż, pyszna ryba i ten
sos szpinakowo-serowy
. Po prostu super. Trzeba spróbować, żeby zrozumieć. Co ciekawe, wydaje mi się, że rybę i szpinak podane w ten sposób zjedzą nawet ci, którzy ryby i szpinak omijają szerokim łukiem. Po prostu pycha!
Polecam Wam również
piramidki rybne ze szpinakiem
, a także
naleśniki szpinakowe
. Polecam Wam również piramidki rybne ze szpinakiem , a także naleśniki szpinakowe . Zapraszam na pyszne, zielone naleśniki szpinakowe z serkiem oraz łososiem wędzonym i sałatą. Zapraszam na pyszne, zielone naleśniki szpinakowe z serkiem oraz łososiem wędzonym i sałatą. Świetnie smakują na zimno jako przystawka. Można również zabrać takiego naleśnika do pracy czy na piknik. Polecam Mam dla Was przepis na genialne ( ale to genialne! ) naleśniki zapiekane z serem i bezą włoską.

naleśniki zapiekane z serem – składniki:

  • 1 żółtko
  • 250 g mąki
  • 200g rodzynek
  • NA FARSZ
  • 1/4 l mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/4 l wody
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g serka waniliowego np. Juliko
  • NA NALEŚNIKI
  • 1 duża kwaśna śmietana

naleśniki zapiekane z serem Przygotowanie

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Ciepłe bułeczki z podgrzewanym sernikiem: Zrób ciasto, łącząc mąkę, jajka, sól, mleko, oliwę z oliwek i wodę. Daj mu około 20 minut na odpoczynek. W międzyczasie zrobić farsz. Zbyt duże jak na tę sytuację rodzynki nieuchronnie kierują podgrzaną wodę. W misce wymieszaj twaróg, cukier i dwie łyżki śmietany. Mieszać. Zachowaj dwie lub trzy rodzynki i wymieszaj dodatkowe z farszem. Upiecz naleśniki. Nałóż część nadzienia na wierzch każdego naleśnika przesuwając go do góry i układając w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu odpornym na intensywność. Resztę bitej śmietany należy rozsmarować na naleśnikach. Włóż do nagrzanego grilla do 200 stopni i gotuj przez 20 minut. Posypać przetrzymanymi rodzynkami powstałymi do wyrzucenia.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *