Jak zrobić Pączki drożdżowe na kefirze, z marmoladą

Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem.

Składniki na pączki drożdżowe na kefirze:

  • skórka otarta z połowy cytryny
  • marmolada truskawkowa do nadziewania
  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 3 łyżki wódki
  • 1 cukier waniliowy
  • 25g świeżych drożdży
  • cukier puder do oprószenia
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 1 żółtko
  • troszkę więcej niż 0,5szkl. kefiru naturalnego gęstego
  • 1 całe jajko
  • olej do smażenia

pączki drożdżowe na kefirze Przygotowanie:

Zobacz również: inny ciekawy przepis

Wcześniej zabiłem kefir i jajka z lodówki, aby miały temperaturę kosmiczną. W misce rozkruszyłam drożdże. Dodałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. W misce wymieszałam kefir tak, aby nie było grudek. Dałem podwyżce kilka chwil na wzniesienie się. Pozostawiam pastę do ostygnięcia bezpośrednio po skropleniu jej na patelni. Resztę mąki przesiałam do miski. Mąkę połączyłam z jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na lekkie, puszyste ciasto. Dodałem przyrost. Za pomocą werbli i blendera zacząłem majstrować przy mieszance (można też zrobić to ręcznie). Dodałam wódkę i masło, które roztopiło się już podczas wyrabiania ciasta. Pracowałem z mieszanką przez kilka sekund, aż zaczęła odsuwać się od ścianek miski w satysfakcjonujący sposób. Ciasto przykryłam ściereczką i zostawiłam w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie posypałam mąką stół i rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około jednego centymetra. Za pomocą szklanki odmierzyłam 7 cm i wycięłam z masy kółka. Na połowie krążków rozsmarowano dobrą łyżeczkę marmolady. Okrągłe pączki obramowałam zalewając talerze galaretką i naklejając na nie krążki z galaretki bez konfitury. Na desce do ciasta pozwalam pączkom rosnąć przez około 15 do 20 minut. W garnku rozgrzałam olej. Pączki smażyłam z obu stron na złoty kolor, po czym przekładałam je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Jeszcze ciepłe pączki obtoczyłam w cukrze pudrze.


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *