Te pączki są delikatne i pulchniutkie, jedzą się same :D.
Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk pączków wykrawanych szklanką o średnicy 7 cm.
pączki na maślance – składniki:
- około 400 gramów dżemu, marmolady, powideł, konfitury, etc
- 1/3 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru
- do smażenia: około 0,9 litra oleju (użyłam rzepakowego)
- ewentualnie około 4 kostek smalcu, można pomieszać olej ze smalcem
- 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej, 6 żółtek (z jajek M)
- 2 łyżki spirytusu
- 3/4 szklanki mleka w temperaturze ciała, 0,5 szklanki maślanki naturalnej w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki ciepłej przegotowanej wody
- lukier: 1 pełna po brzegi szklanka cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
- dodatkowo: np. skóra pomarańczowa, posypka cukrowa
- 50 gramów stopionego i schłodzonego masła, 50 – 55 gramów świeżych drożdży
pączki na maślance Przygotowanie:
Zobacz również: inny ciekawy przepis
UWAGA: Zabij jajka i maślankę z lodówki dość wcześnie, aby miały temperaturę pokojową. Zaczynamy od przygotowania do podwyżki. Aby rozbić drożdże w ciepłym mleku, połącz jedną płaską łyżkę mąki z jedną łyżeczką cukru. Pozwól roślinie rosnąć w ciepłym miejscu. W tym czasie przefiltruj pozostałą mąkę solą i pozostałym cukrem. Wlej płyn, dodając sześć żółtek, ale nie rozprowadzaj go, dopóki nie wystygnie. 2 Dodaj ciepłą maślankę i duszę do mąki, gdy wzniesie się delikatnie i stopniowo, a następnie w tym momencie ułóż elastyczną mieszankę. 3 Możemy posypać kombinację limitem dwóch łyżek stołowych mąki na wypadek, gdyby była niewiarygodnie surowa. Pączki będą zawsze przepyszne, jeśli mieszanka będzie nieco lepka pod koniec. 4 Aby znacznie zwiększyć objętość, przykryj ciasto ściereczką i umieść w ciepłym miejscu (u mnie trwało to około 50 minut, ale w mojej kuchni jest bardzo ciepło). 5 Aby odgazować ciasto, po wyrośnięciu należy je krótko, ale dokładnie ugniatać. 6 Od tego momentu dzielimy je na dwie podobne sekcje. Przykryj jedną z nich materiałem, aby nie wyschła i zachowaj ją. Delikatnie (!) wyjąć drugą porcję ciasta. powierzchnia, która została posypana mąką i ma grubość około 1 do 1,5 centymetra. Do usunięcia kółek można użyć szklanki (moja szklanka o szerokości 7 cm; można zwiększyć ich rozmiar). 7 Nasze pączki rozłożyliśmy w odpowiednich odstępach na dużym talerzu lub stole wyłożonym papierem do pieczenia lub innym materiałem. Bez wysiłku zdjęli papier do pieczenia po wyrośnięciu. UWAGA: Posmarowanie wyciętych kółek mąką spowoduje ich przypalenie podczas smażenia, dlatego należy tego unikać. 8 Rozgrzej olej w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Po włożeniu rączki pęcherzyki powietrza oddzielą się od dna garnka, sprawiając wrażenie, jakby się „smażyło”. Tutaj to zjawisko jest pokazane. Przykryj garnek od razu (zasadniczo!) Po upieczeniu trzech do czterech pączków. Powszechnie wiadomo, że prosty top byłby idealny; W każdym razie, jeśli go nie mamy, możemy sporadycznie zajrzeć pod niego, aby mieć pewność, że nasze pączki się nie rozgotują. Dziewięć uwag: Podczas „dźgnięcia” pączki powinny „kołysać się”, swobodnie unosić się w oleju i mieć wokół siebie dużo miejsca. Ważne: Na małym ogniu smażymy pączki. Byłoby idealnie, gdyby gotowały się stopniowo i „rozwijały się”, a nie szybko przypalały i nie stawały się nierafinowane w środku. Kiedy pączki zaczną wyglądać matowo i błyszcząco, przełóż je na drugą stronę. Po prostu używam drewnianej rączki, aby delikatnie podważyć pączka, a pączek szczęśliwie przewraca się na drugą stronę — niektórzy używali do tego dwóch patyków, ale widziałem, jak robiła to tylko jedna osoba. 10 UWAGA: Jeśli pączki smażą się obecnie po przeciwnej stronie, koniecznie należy je przykryć. Po dokładnym podsmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. 11 Zaczynamy je nadziewać, gdy tylko nieznacznie ostygną. Tyłek z długą końcówką to najlepsze urządzenie do farszu. Wciśnij galaretkę do pączka, infiltrując go. UWAGA: Powszechnie wiadomo, że nie wiemy na pewno, ile galaretki celowo wycisnęliśmy; Tak czy inaczej, wypełnienie powinno nieznacznie wypływać, jeśli nie wyciągniesz tyłka. Powinieneś tu zachować zdrowy rozsądek, aby nie było szans na mózg z jam shotem ;-). 12 Po napełnieniu naszych pączków możemy przejść do lukru. Aby zrobić glazurę na pączki, wymieszaj w misce cukier, sok z cytryny i wodę. Dokładnie wymieszaj, aby uniknąć grudek. Użycie silikonowej szczoteczki to niezwykła metoda na przyspieszenie i ułatwienie cyklu. 13 I praca skończona 🙂
Dodaj komentarz