To pączki przygotowane bez jajek, mleka i masła. W składnikach znajdziemy za to wodę gazowaną oraz olej. I przyznam, że zaskoczyły mnie pozytywnie swoim smakiem. Pączki są miękkie, puszyste, naprawdę smaczne.
Składniki na pączki na wodzie:
- • 1 i ½ szklanki wody gazowanej,
- • 1/3 szklanki cukru (70g),
- • 30ml spirytusu,
- • cukier puder
- • 50g świeżych drożdży,
- • szczypta soli,
- • 1/3 szklanki oleju,
- • DODATKOWO:
- • Tłuszcz do smażenia,
- • Marmolada,
- • 500-550g mąki pszennej,
pączki na wodzie Jak przygotować
Zobacz koniecznie: inny ciekawy przepis
wyczyn. 12 szklanek ciepłej (nie gorącej!) wody gazowanej Dodaj pokruszone drożdże do trzech czubatej łyżki mąki i jednej łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj, aby rozbić ewentualne grudki. Pozostaw przygotowany roztwór na kilka minut przed użyciem. Wymieszaj mąkę, trochę soli i pozostały cukier razem. Małymi krokami dodawaj do planu mąkę, cukier i wodę, mieszaj. Następnie dodaj duszę, olej i trochę soli. Przez kilka sekund manipuluj mieszanką, aż będzie gładka i elastyczna. Przykryj górę rozmoczoną tkaniną, posyp odpowiednią ilością mąki i pozostaw w ciepłym miejscu, aż połączy się w parę (około jednej do dwóch godzin). Konieczne jest ponowne wyrabianie ciasta przez kilka minut. Oderwij kawałek ciasta, spłaszcz go i dodaj do niego jedną łyżeczkę marmolady. Konstruujemy kształt pączka. Ułóż pączki na oprószonej mąką desce tak, aby była zmarszczona. Powinny podwoić swoją objętość po przykryciu ściereczką na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Partiami smaż pączki na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Tłuszcz nie może być nadmiernie gorący, biorąc pod uwagę sposób, w jaki pączki będą konsumowane i nie pojawią się w środku. Dodatkowo, jeśli temperatura będzie zbyt niska, pączki wchłoną tłuszcz. Idealna temperatura oleju to 175 stopni. Przełóż pączki z nadmiaru oleju na papierowe ręczniki. Pączki powinny ostygnąć na metalowej kratce. Pączki posypać cukrem pudrem. Weź udział w posiłku.
Dodaj komentarz