Składniki na pączki ptysiowe:
- 40 dag cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 g mąki
- ryżowej
- sok z 1 cytryny
- 12 dag mąki
- 3 dag masła
- oliwa- do smażenia
- SYROP:
pączki ptysiowe Jak zrobić
Zobacz koniecznie: inna receptura
Chrupki z pączków: Rozprowadź jedną szklankę wody do wrzenia, a następnie ciągle mieszaj mąkę w miarę jej dodawania. Po gotowaniu przez dwie minuty odstawić do ostygnięcia. Używając drewnianej łyżki, skonsoliduj mąkę ryżową, całe bez końca żółtko, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej struktury mieszanki. Delikatnie nawilżonymi dłońmi uformować średniej wielkości kulki i kciukiem zrobić małe wgłębienie. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron przez około dziesięć minut. SYROP: Syrop składający się z cukru, soku z cytryny i 3/4 szklanki wody powinien ostygnąć. Na około 15 minut zanurz gorące pączki w zimnym syropie. Po wyjęciu z syropu podawaj.
Dodaj komentarz